Se odpravljate na dopust na Hrvaško? Država je rekorderka EU po rasti cen kave

Empty cup of black coffee and 5 euro bank note on a table of outdoor cafe in Paris, France
Foto: encrier iz iStock

Cena kave na Hrvaškem je od marca 2023 do marca letos zrasla za 7,4 odstotka, kar je največ med državami EU. Drugo najvišjo rast v EU je imela Romunija, 6,8-odstotno, tretja pa Bolgarija s 6,6-odstotno podražitvijo kave. Na ravni celotne EU je bila rast minimalno enoodstotna, številne države pa so zabeležile močan padec cen.

Tako je bila na Finskem marca letos cena kave celo za 15,7 odstotka nižja kot marca lani, v Litvi za 15,4 odstotka, na Norveškem za 7,7 odstotka, na Danskem za 7,5 odstotka, na Češkem za 6,5 ​​odstotka, na Švedskem za šest odstotkov, Slovenija 0,9 odstoskov …

Vrh rasti je minil, zaradi prihoda sezone pa bo kava še nekaj mesecev dražila

Vrhunec letne rasti cen kave na Hrvaškem je bil novembra 2022, ko je znašala 25,8 odstotka. Na ravni EU je bil vrh oktobra istega leta s 17,4-odstotno rastjo.

cene kave v EU
Vir: Eurostat

Zadnja leta je na Hrvaškem pravilo, da cena kave raste od začetka do sredine leta, torej ko se bliža vrhunec sezone. Letos je zaznati enak trend, tako je bila januarska rast na letni ravni 5,9-odstotna, marca je narasla na 7,4 odstotka, še večjo rast pa je pričakovati aprila, maja in junija.

Razmere na svetovnem trgu so stabilne, vendar se kažejo znaki težav

EU je velika neto izvoznica hrane in prehrambenih izdelkov. Leta 2023 so izvozili za 230 milijard evrov, uvozili pa za 159 milijard. Pri kavi pa je velik uvoznik, čeprav je nekaj po uvozu in predelavi izvozi v druge države, predvsem v ZDA.

Kava v EU prihaja predvsem iz Brazilije in Vietnama. Cena kave kot surovine na svetovnih trgih ni rekordna, kot je bila v prvi polovici leta 2022 in sredi leta 2011, je pa na višji ravni od večletnega povprečja.

Rast veleprodajnih cen je možna do konca leta zaradi neobičajno visokih padavin v vietnamski provinci Dak Lak, pomembnem območju pridelave kave, in suše v brazilski provinci Minas Gerais, ki je odgovorna za približno 30 odstotkov pridelka kave arabice v državi.

Urednik portala MojPrihranek

VIRIndex.hr
Prejšnji članekKako odstraniti kljuko na oknu? (VIDEO)
Naslednji članekVentilatorji za javne objekte Turbo Cooler
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.