S pomočjo Eko sklada do energetsko učinkovitejšega podjetja

»Prehod na energetsko učinkovitejše gospodarstvo je logična prihodnost Slovenije, saj bomo le tako pospešeno širili inovativne tehnološke rešitve in izboljševali konkurenčnost industrije,« meni direktorica Centra energetsko učinkovitih rešitev Ana Struna Bregar. S pomočjo Eko sklada pa bo zdaj podjetjem še lažje.

Na celjskem sejmišču je potekal posvet namenjen podjetjem, ki želijo boljšo energetsko učinkovitost s pomočjo dodatnih spodbud. Eko sklad, katerega poslanstvo je, da tako občanom kot zasebnemu in javnemu sektorju pomaga pri odločitvah za okoliške naložbe, podjetjem sedaj ponuja novo možnost pridobitve nepovratnih sredstev, in sicer zgolj za nove naložbe v učinkovito rabo energije.

Namen novega  javnega poziva je po besedah direktorja Eko sklada Hinka Šolinca spodbuditi izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije v stavbah, učinkovite rabe električne energije, rabe odpadne toplote v procesih in ukrepov za povečanje rabe obnovljivih virov energije. Predmet javnega poziva bodo tako spodbude v obliki nepovratnih sredstev – subvencij kot tudi kredita s subvencionirano obrestno mero.

»Vedno govorimo o razpisih, dejansko pa imamo za kredite in subvencije vedno javne pozive. Kar pomeni, da jih objavimo brez roka, vloge pa morajo dosegati neke minimalne kriterije. In ko se poziv zapre, denarja ni več,« je pojasnil Šolinc. Do spodbude so tako upravičene gospodarske družbe in samostojni podjetniki ter zadruge, ki nameravajo izvesti začetno naložbo v upravičene ukrepe in so investitorji naložbe, rok zaključka za oddajo vloge pa sta dve leti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.