Prvi AA baterijski vložki narejeni iz rabljenih

Baterijski vložki, čeprav v uporabi manj kot pred leti, zaradi razmaha litij-ionskih, ostajajo še vedno problematični zaradi recikliranja. Vsakič, ko zavržete AA baterijo, gre ta sicer v reciklažo, da težke kovine ne zaidejo v okolje, vendar ne zaživi kot nova baterija.

Do sedaj. Konec preteklega leta je Energizer, eden večjih proizvajalcev baterijskih vložkov, predstavil EcoAdvaced, prvo AQA baterijo na svetu, ki je narejena iz uporabljenih baterij. V njeni vsebini je sicer samo okoli 4 odstotke starih uporabljenih alkalnih baterij, vendar je to novost in pot k izboljšanemu recikliranju.

 

Pred sedmimi leti je veljalo za nemogoče, da bi se takšna vsebina ponovno uporabila v bateriji. Takrat je skupina Energizerjevih zaposlenih ob pregledu proizvodnje naletela na kupe porabljenih materialov, ki bi končali v barvni ali kovinski industriji in začela razmišljati, kako bi cikel reciklaže dokončno zaprla. Sedaj jim je to tudi uspelo in EcoAdvance je trenutno Energizerjeva baterija z najboljšim izkoristkom. Kovinske materiale, kot so cink in magnezij predelujejo v aktivne sestavine in jih ponovno uporabijo v novih produktih. 

 

Po izjavah Energizerja je največji vpliv, ki ga imajo baterijski vložki na okolje, v pridobivanju novih materialov. Za vsaj 70 odstotkov vsebine se porabljajo na novo izkopani materiali – uporaba recikliranih materialov znižuje njihovo porabo. Cena nove baterije je sicer za 25 do 35 odstotkov višja, vendar ne zaradi nove tehnologije, temveč zato ker imajo boljši izkoristek. Podjetje planira do leta 2025 dvigniti nivo recikliranih materialov v vseh tipih baterij na 40 odstotkov. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.