Prva leteča vetrna turbina, ki prinaša elektriko in wi-fi signal na Aljasko

Ogromna s helijem napolnjena vetrna turbina bo kmalu lebdela nad mestom Fairbanks na Aljaski. Proizvajala bo dovolj električne energije za več kot deset družin, ki živijo izven električnega omrežja, obenem pa jim bo omogočala tudi Wi-Fi signal.

Letečo vetrno turbino v obliki Zeppelina so osnovali in zgradili pri MIT Altaeros Energies. Turbina bo lahko lebdela na nadmorski višini do 1.000 metrov in tako zajemala zračne tokove, ki so bistveno močnejši kot ti na zemlji.

 

Vetrna elektrarna lahko lebdi nad večjimi mesti, se morda marsikom zdi, kot naprava iz fantazijskega filma, vendar pa je koncept letečih vetrnih elektrarn postal resničen. Pri podjetju Altaerosso so namreč zgradili letečo turbino, ki lahko proizvaja električno energijo in oddaja mobilni internetni signal.

Leteča turbina je napolnjena s helijem, s tlemi pa je povezana z električnimi kabli, ki bodo prenašali električno energijo. Kljub visokim stroškom izgradnje in delovanja, bo leteča turbina lahko rešila probleme, od električnih omrežij oddaljenih vasi, na Aljaski. Projekt si je že zaslužil donacijo v višini 1,3 milijona dolarjev ali nekaj manj 1 milijon evrov, ki ga je projektu podarila energijska agencija Aljaska.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.