Prva energijsko neodvisna osnovna šola na Hrvaškem

Osnovna šola “Ostrog” Kaštel Lukšić na Hrvaškem se pripravlja, da bo postala prva energetsko neodvisna šola na svetu. Šola, ki je znana po svojih bujnih botaničnih vrtovih in zelenim vrtom, si prizadeva za čisto zeleno okolje. Njihov najnovejši projekt pa je, da bi šola postala popolnoma energijsko neodvisna.

To nameravajo doseči z delno rekonstrukcijo šole. Najprej bodo vgradili na streho šole fotonapetostne panele, nato obnovili zunanji ovoj šole, največ pa bodo delali na izobraževanju otrok, ki bodo s svojim ravnanjem prispevali k varčevanju z energijo. Če bo model uspešen, lahko s svojim načrtom pomagajo okoli 2.000 osnovnim šolam po Hrvaški, ki potrebujejo dodatna sredstva za izobraževanje.


Učenci Osnovne šole Ostrog se prav tako zavedajo, kako pomembno je varčevanje z energijo in da na ta način lahko tudi sami prispevajo k bolj čistemu in zelenemu okolju. To učenci pokažejo tako, da s “prijaznimi” nalepkami označujejo stikala za razsvetljavo in porabnike energije po šoli ter s tem opozarjajo na energijsko varčevanje. Cilj učiteljev je, da bi učenci prenesli to mišljenje tudi na svoje starše in kasneje na svoje otroke. Na ta način bodo z izobraževanjem naredili največ za energijsko ozaveščenost v državi.

 

Šola je pred kratkim začela tudi projekt zbiranja finančnih sredstev preko internetne strani Indiegogo, kjer želijo s pomočjo ljudi zbrati sredstva za fotonapetostne panele, ki bi jih vgradili na osnovno šolo in tako postali popolnoma energijsko neodvisni. S sredstvi nameravajo posodobiti razsvetljavo in izboljšati toplotne lastnosti zunanjega ovoja stavbe.

 

Šola se je povezala tudi s hrvaškim Telekomom in Razvojnim programom Združenih narodov, s pomočjo katerih zbirajo sredstva za omenjene cilje. Glede na kvalitetno sodelovanje in plemeniti cilj, Osnovna šola Ostrog upa, da bo postala ena prvih energijsko neodvisnih osnovnih šol na svetu s celotnim izobraževalnim programom o energijski ozaveščenosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.