Kompleks Dome bo lahko napajal mesto Kopenhagen z več oblikami obnovljivih virov energije

Projekt Dome je predlog energijskega generatorja, ki je bil predstavljen na tekmovanju Land Art Generator v Kopenhagnu. Zasnovali so ga arhitekti Tony Thomas, M. Ephraim Thomas in Saleena Thomas iz Rayworks Design Studia. Glavna prednost projekta Dome je, da izkorišča energijo iz štirih glavnih virov obnovljive energije: sonce, veter, morske tokove in biomaso.

Poleg tega, da ustvarja električno energijo iz obnovljivih virov, večnamenski projekt Dome vsebuje tudi muzej, razstavni center in galerijo v štirih nadstropjih. Kompleks se bo nahajal na otoku Refshaleøen v Kopenhagnu in bo vseboval tudi vizualno knjižnico, vitrino otoške zgodovine ladjedelnice in industrijsko zgodovino.


Za izkoriščanje vetrne energije je kompleks Dome opremljen z velikansko 5 MW vetrno turbino, ki lahko ustvari letno do 2.500 MWh električne energije. Med vrhom vetrne turbine in tlemi so arhitekti vsatavili stožčasto stekleno strukturo, ki je opremljena s tankimi fotovoltaičnimi paneli.


V kompleksu se nahaja tudi bioplinska elektrarna, kjer se bo energija proizvajala s pomočjo bioloških odpadkov.


Kompleks bo torej omogočal vse oblike pridobivanja obnovljivih virov energije, poleg tega pa bo še pravo arhitekturno čudo. Vso srečo dancem pri gradnji.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.