Kompleks Dome bo lahko napajal mesto Kopenhagen z več oblikami obnovljivih virov energije

Projekt Dome je predlog energijskega generatorja, ki je bil predstavljen na tekmovanju Land Art Generator v Kopenhagnu. Zasnovali so ga arhitekti Tony Thomas, M. Ephraim Thomas in Saleena Thomas iz Rayworks Design Studia. Glavna prednost projekta Dome je, da izkorišča energijo iz štirih glavnih virov obnovljive energije: sonce, veter, morske tokove in biomaso.

Poleg tega, da ustvarja električno energijo iz obnovljivih virov, večnamenski projekt Dome vsebuje tudi muzej, razstavni center in galerijo v štirih nadstropjih. Kompleks se bo nahajal na otoku Refshaleøen v Kopenhagnu in bo vseboval tudi vizualno knjižnico, vitrino otoške zgodovine ladjedelnice in industrijsko zgodovino.


Za izkoriščanje vetrne energije je kompleks Dome opremljen z velikansko 5 MW vetrno turbino, ki lahko ustvari letno do 2.500 MWh električne energije. Med vrhom vetrne turbine in tlemi so arhitekti vsatavili stožčasto stekleno strukturo, ki je opremljena s tankimi fotovoltaičnimi paneli.


V kompleksu se nahaja tudi bioplinska elektrarna, kjer se bo energija proizvajala s pomočjo bioloških odpadkov.


Kompleks bo torej omogočal vse oblike pridobivanja obnovljivih virov energije, poleg tega pa bo še pravo arhitekturno čudo. Vso srečo dancem pri gradnji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.