Pozor, trgovine bodo očitno zaprte tudi 30. decembra

Trgovina Tuš

Sindikat Tuša je za 30. december napovedal celodnevno opozorilno stavko. Ta se bo začela ob 6. uri in prekinila ob 21. uri. Stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih, stavka pa bo potekala v vseh poslovalnicah, so sporočili iz sindikata.

»Zahtevamo dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1203,36 evra in da se bo redno usklajevala z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo,« so danes povedali v sindikatu in dodali, da zahtevajo tudi nadomestilo plače za čas stavke v višini plače, ki bi jo stavkajoči delavci prejeli, če bi delali.

»Medtem pa dosega realiziran promet vedno nove rekorde«

Spomnili so, da je bila njihova prvotna zahteva osnovna plača v višini 1450 evrov, medtem pa jim je uprava Tuša pripravljena ponuditi 1120 evrov bruto. To bo po navedbah sindikata z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo. »Medtem pa dosega realiziran promet vedno nove rekorde,« so poudarili.

Navedli so, da so med dosedanjimi pogajanji dosegli ponovno uvedbo nekaterih dodatkov, ki so bili lani enostransko in brez opozorila delavcem odvzeti. Prav tako se je podjetje strinjalo, da se z novim letom pričnejo pogovori o podjetniški kolektivni pogodbi.

»Dosegli smo tudi strinjanje o tem, da je treba za delavce in poslovodje izvesti obvezna izobraževanja o mobingu in zlorabah na delovnem mestu. V panožni kolektivni pogodbi pa se bodo sindikati in zaposlovalci dogovorili tudi o matični poslovalnici kot kraju opravljanja dela za zaposlene,« so še pojasnili v sindikatu.

Vodstvo Tuša obžaluje napoved celodnevne stavke

Vodstvo Tuša obžaluje napoved celodnevne stavke in to, da predstavniki Sindikata Tuš niso sprejeli predloga za zvišanje osnovne plače in aktivnosti, ki bi vodile k sklenitvi kolektivne pogodbe na podjetniški ravni. Najnižja osnovna plača za delovno mesto prodajalec je v Tušu že sedaj višja, kot je določeno s panožno kolektivno pogodbo. Zahteva po povišanju osnovne plače za 13,5 odstotka in še dodatni uskladitvi z inflacijo je nerazumna, so zapisali.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRSTA
Prejšnji članekEkološki ukrepi, ki povzročajo več škode kot koristi
Naslednji članekKitajski gigant pospešeno izdeluje nizkocenovno EV znamko za Evropo
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.