Poljsko mesto Kisielice se v celoti napaja na obnovljivo energijo

Mesto Kisielice na Poljskem se v celoti napaja s pomočjo obnovljivih virov energije! Kot priznanje za izjemni dosežek je mesto prejelo nagrado ManagEnergy 2014 v kategoriji samozadostnosti s strani Evropske komisije. Dosežek je še toliko bolj presenetljiv glede na to, da Poljska kar 90 odstotkov svoje energije ustvari iz premoga.

Mesto je obdano s kmetijskimi zemljišči in ima dve vetrni polji s skupno 48 turbinami in zmogljivostjo 82 megavatov. Toplovod je bil zgrajen s pomočjo nepovratnih sredstev in davčnih prihodkov. Kotlovnica na biomaso (slamo), z nazivno močjo 6 megavatov, ogreva 85 odstotkov zgradb v mestu. V poletnih mesecih se odpadna toplota iz tovarne uporablja za pripravo tople sanitarne vode. V decembru 2013 je mesto zgradilo tudi svoj​o ​prvo bio-plinsko elektrarno. Ta proizvede en megavat toplote in en megavat električne energije in se napaja z odpadki iz lokalnih koruznih polj. 

Mestni projekt k 100 % energetski neodvisnosti je bil zasnovan, tako da najbolje izkoristiti lokalne zmogljivosti in zmanjša emisije ogljikovega dioksida. 2.300 prebivalcev poljskega mesta si je postavilo cilj, da se prekine odvisnost od premoga, s čimer bi zmanjšali emisije, izboljšali kakovost zraka in bolje izkoristili lokalne kmetijske proizvodne oz. odpadke. Da bi spodbudili ta prehod, kmetom, ki imajo vetrne elektrarne na svoji zemlji, plačajo rento v višini okoli 5.000 evrov na leto za vsako turbino. Slama, ki bi sicer ostala na poljih , se prav tako odkupi od lokalnih kmetov in uporabi kot gorivo v kotlovnici.

Trenutno se v mestu gradi tretja vetrna elektrarna z zmogljivostjo 24 megavatov. Še letos pa bo občina objavila razpis za nakup in namestitev fotonapetostnih panelov. Na vsako javno stavbo naj bi namestili tri nize fotonapetostnih panelov z močjo po 10 kilovatov. V kombinaciji z drugimi pobudami, kot so energetsko učinkovita javna razsvetljava, je mesto zagotovo na dobri poti k doseganju svojih dveh ciljev: energetska neodvisnost in postati zgled za spodbujanje tujih investicij v izgradnjo vetrnih elektrarn na nenaseljenih deželnih področjih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.