Podjetniška energija, vključenost multinacionalk, povezanost z akademskim svetom

V polni dvorani Inovacijskega centra IBM so se danes predstavili soustanovitelji pospeševalnika ABC, med katerimi so: ABC TIM, d. o. o., BTC, d. d., XLAB, d. o. o. ter AmCham Slovenija. Strateška partnerja sta IBM Slovenija, d. o. o. in Univerza v Ljubljani, ki sta na predstavitvenem dogodku pospeševalnika ABC v IBM Inovacijskem centru z ABCITI, d. o. o. podpisala listino o strateškem partnerstvu.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC City: “Čas je, da Slovenija postane napredna družba, pri čemer ima pospeševalnik ABC pomembno vlogo. Družba BTC City bo pri tem pomagala s svojo infrastrukturo, referencami in znanjem. Mladim podjetnikom bodo resursi, za doseg katerih sicer porabijo več let, z našo podporo na voljo že v nekaj mesecih.”

Družba BTC pospeševalniku ABC namenja kar 900m2 prostorov, ki bodo na voljo za izvajanje programa in spremljajočih dogodkov. Poleg tega je vložila finančna sredstva in kar je najpomembneje, startupi in podjetja bodo imeli priložnost, da v poslovnem okolju BTC City preverijo svoje koncepte, rešitve, storitve, produkte. Takšne vpetosti v realno poslovno okolje drugi pospeševalniki ne omogočajo.

Julij Božič, generalni direktor IBM Slovenija: “IBM je velika korporacija, ki mora dokazati, da lahko nudi podporo majhni regiji. Ključna konkurenčna prednost Slovenije je njeno znanje in število inovacij, naša vloga pa, da jih podpremo z ustreznim mentorskim pristopom in tehnološkim okoljem, preko 42 inovacijskih centrov, ki jih ima IBM po svetu”


Dr. Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani: “Samo v okviru Univerze v Ljubljani deluje 4.000 doktorjev znanosti in jasno je, da v Sloveniji proizvedemo več znanja kot ga prodamo na trgu. Univerza v Ljubljani podpira pretok znanja v različnih oblikah, ki dajejo možnost mladim, da svoje ideje opredmetijo s prodajo v izdelkih oz. storitvah. Pospeševalnik ABC povečuje možnosti, da bodo lahko razvojniki prišli v tesnejši in hitrejši stik z inovativnim okoljem, hkrati pa Slovenija postaja prepoznavna kot inovacijsko stičiše.”


Okolje za učenje, zavzeto delo in uspeh

Podjetja bodo ob vstopu v pospeševalnik v zameno za osem odstotni delež prejela dostop do celotne zgoraj opisane infrastrukture v vrednosti več kot 350 tisoč evrov in vsako še 15 tisoč evrov gotovine. Od prijavljenih ekip pa se pričakuje predvsem zavzeto delo, sodelovanje z mentorji, izpopolnjevanje produkta, testiranje na trgu. V vsakem od razpisanih trimesečnih programov se bo zvrstilo več kot 150 dogodkov, na voljo bo nabor uveljavljenih mednarodnih mentorjev, razvojni kapital in dostop do globalne mreže investitorjev. Po zaključenem prvem trimesečju bodo imela podjetja priložnost, da še tri mesece s pomočjo pospeševalnika vzpostavljajo stike z različnimi partnerji po celem svetu.

Dejan Roljič, ustanovitelj in director ABC: “V Sloveniji imamo odlične inovatorje, ki ne znajo ustvariti zgodbe in svojih izdelkov oz. storitev prodati na trgu. Pospeševalnik ABC ponuja odlično strukturo, da takšne podjetniške zgodbe zaživijo. Kombinacija z BTC City in vloga “testenga mesta”, ter IBM-a in vloga “inovacijskega centra” je edinstveni model. Na dolgi rok si želimo ABC model prenesti tudi v glavna mesta JV Evrope.”


Prvi program Smart Cities že 30. marca 2015

Vsako leto bosta razpisana dva programa. V ta namen je ustanovljen Inštituta za razvoj startupov in mladih podjetij ABCs pomočjo katerega bo ABCITI, d. o. o., spodbudil prenos raziskovalnih dosežkov, znanj in idej v konkretne podjetniške rešitve.

Letošnji prvi in zato na nek način testni program se navezuje na pametna mesta. Vključuje različna področja – internet stvari, avtomatizacija, logistika, trajnostne rešitve, mobilnost, energetika

Druga tema v letu 2015 pa bo zdravje v najširšem pomenu besede. V prvem programu bo prostor za osem ekip, v naslednjih pa predvidoma za deset.

Velja pravilo, da bodo sprejete ekipe, ki imajo že razvit izdelek ali storitev, ki potrebuje dejansko le še zaključno dodelavo oz. pospešen vstop na trg. Ključni pa je človeški faktor – močna, povezana, zagnana ekipa z jasnim ciljem, ki jo preveva pogum, je prava za ABC. Razpis je odprt za ekipe iz celotne regije, pogoj je, da v času izvajanja programa ekipa živi v Ljubljani in je dnevno vključena v aktivnosti, ki bodo zanjo organizirane v pospeševalniku ABC.

Soustvarjanje inovativnega ekosistema

Cilj pospeševalnika ABC je ustvariti naprednejše poslovno okolje v Sloveniji ter inovativnim podjetnikom omogočiti dostop do mednarodnih investitorjev in pospešiti njihov prodor na globalni trg. Povezovanje različnih partnerjev pomeni kreiranje naprednega poslovnega okolja, v katerem bodo svoje mesto našli tako podjetniki kot raziskovalci. Usmerjenost h kakovostnemu in trajnostnemu delovanju ABC pospeševalnika je sestavni del strategije pozicioniranja Slovenije kot inovativne države, ki predstavlja za celotno regijo most, ki jo povezuje s svetom. Celotna razvojna zgodba ABC je tista, ki vzpostavlja edinstveno mrežo povezav – med malimi podjetji in multinacionalkami, med akademskim in poslovnim okoljem, med različnimi disciplinami in generacijami, med mesti in državami in kar je še pomembneje, med različnimi pospeševalniki in drugimi inovacijskimi vozlišči. Na ta način spreminjamo prostor za vse akterje na trgu, tudi za investitorje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.