Plačevanje podzemne železnice s plastičnimi plastenkami

Pravilno recikliranje embalaže, papirja, organskih odpadkov in skrb za okolje sta spoštovanja vredni vrlini. A lepo bi bilo, če bi bili kdaj ljudje, ki skrbijo za okolje tudi nagrajeni. Nekaj v tem smislu so se domislili na podzemnih železnicah na Kitajskem v Beijingu. Tam si lahko namreč po novem kupite vozovnico z recikliranjem plastenk.

Na podzemnih železnicah v Pekingu so nedavno postavili avtomate za reciklažo plastičnih plastenk. In kaj je pri teh avtomatih tako posebnega? Z recikliranjem si lahko kupite vozovnico za podzemno železnico. Potnik vstavi plastenko v avtomat, kjer se ta stisne na eno tretjino njene velikosti, nato pa prejme 1.6 centa na električno kartico, ki jo ima narejeno za vožnjo s podzemno železnico.

 

Trenutno so nameščeni sistemi za reciklažo na dveh večjih postajah Jinsong in Shaoyaoju, napovedujejo pa namestitev novih 3000 aparatov. Po analizi uspešnosti pa jih nameravajo razširiti po celi Kitajski in celo na avtobusne poti in trgovinske komplekse.

 

Kitajska je tako ponovno dokazala, da s čiščenjem svojega okolja misli resno. To je le eden od novih kitajskih projektov za čisto prihodnost. Nagrajevanje ljudi za pravilno ravnanje in izkazovanje skrbi za okolje je vsekakor pravi korak. Morda bodo v prihodnosti izumom in idejam Kitajske sledile tudi druge države, Kitajska pa se zna iz najbolj onesnažene države na svetu spremeniti v eno bolj čistih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.