OsmoBlue – nov način, kako odpadno toploto spremeniti v elektriko!

Toplota, ki jo oddajajo sežigalnice odpadkov, rafinerije in obdelovalnice podatkov, bo lahko kmalu postala veliko bolj koristna in to po zaslugi odkritja mikrosistemskega labotarorija v Lousani – Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.

Odkrili so namreč način, kako pretvoriti odpadno toploto nad 30 stopinj Celzija v električno energijo, ki se bo lahko uporabila za ogrevanje stavb in celo za napajanje samih strojev, ki proizvajajo toploto.

 

Glede na študije, se velik del energije (od 20 do 50 odstotkov), ki jo porabijo stroji in naprave, kot so peči za sežiganje odpadkov, rafinerije, … razprši v obliki toplote. Vendar če so bile temperature te toplote pod 150 stopinj Celzija (temperatura, pri kateri je bilo mogoče spremniti toplotno energijo v električno energijo), so se le-te porazgubile v okolje. Tu pa nastopi OsmoBlue. Ta novi proces omogoča, da se s pomočjo osmoze pretvori toplotna energija, ki je višja od 30 stopinj Celzija, v električno energijo.

Tehnologija OsmoBlue lahko pretvori toplotno energijo iz različnih virov (zrak, voda, plin in para) v električno energijo. OsmoBlue naprava se poveže z virom toplote in na drugi strani z električnim omrežjem. Učinkovitost naprave bo odvisna od temperature odpadne toplote in vrste toplotnega vira.

OsmoBlue ekipa je zaključila digitalno predstavitev ideje in ocenila morebitno učinkovitost izdelka v laboratoriju. Glede na načrte in opravljene poskuse ekipa napoveduje, da bi s pomočjo OsmoBlue naprave iz 10 MW (megavatov) toplotne energije lahko proizvedli med 100 in 600 kW (kilovatov) električne energije – dovolj moči za napajanje stotih domov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.