Opuščeni rudniki bi bili lahko perfektno mesto za podatkovne centre

Podatkovni oblaki pod zemljo? Dobrodošli v prihodnost – veliki ponudniki podatkovnih centrov so si začeli ogledovati opuščene rudnike apnenca kot potencialne lokacije za razširitev svojih računalniških zmogljivosti.

Agregat Research poroča, da sta varnost in stroškovno učinkovitost primarna cilja za podatkovne centre – in za razliko od standardnih lokacijah v mestnih središčih, rudniki ponujajo veliko: imuni so na ekstremne vremenske razmere, imajo stalno usklajene temperature v območju 10 stopinj Celzija, skupaj z ustaljeno vlažnostjo. Stari rudniki imajo pogosto tudi jezera ali urejen vodotok, ki lahko zagotavljajo gospodaren in okolju prijazen način ohlajanja strežnikov. Temu lahko dodamo še varnost, ki izhaja iz dejstva, da je možno v rudnik vstopiti le iz ene smeri in dobimo praktično popoln kraj za podatkovne centre.


Paul Geist, IT specialist, pravi, da je glavna ovira pri postavitvi podzemnih podatkovnih centrov namestitev vseh optičnih internetnih povezav. Povedal je še, da so opuščeni rudniki vse bolj zanimivi tudi za tiste, ki hočejo visok nivo varnosti – recimo vojaški bunkerji, državne finančne ustanove, bolnišnične zbirke podatkov – torej za vsakogar, ki potrebuje dolgoročno in varno shranjevanje podatkov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.