Optimistično v novo leto

Z novim letom navadno delamo različne preglede dogodkov in statistike preteklega leta. Celoletni pogled seveda razkrije tudi manj lepe stvari in včasih se nam zazdi, da smo vsi nazadovali. Pa vendar ni vse tako črno. Za optimističen začetek leta zato poglejmo 15 novic o dosežkih v preteklem letu, ki so prinesle pozitivne spremembe na svetu.

1) Ljudstvo Kofan iz Sinangoeja, v ekvadorski Amazonki je dobilo prelomno pravno bitko, da bi zaščitili povirje reke Aguarico. Z njo so izničili 52 rudarskih koncesij in tako zaščitili več kot 32.000 hektarjev glavnega deževnega gozda.

 

2) Krčenje gozdov v Indoneziji se je zmanjšalo za 60% zaradi prepovedi krčenja šotišč, novih izobraževalnih kampanj in boljšega kazenskega pregona.

 

3) Leta 2018 se je po več kot desetih letih razprave 140 držav dogovorilo, da začnejo pogajanja o zgodovinskem „Pariškem sporazumu o oceanu“, prvi mednarodni pogodbi, ki bo ustavila ćezmeren ribolov in zaščitila živelj na odprtem morju.

 

4) Španija je izjavila, da bo ustvarila nov rezervat za morske prostoživeče živali za migracije kitov in delfinov v Sredozemlju in prepovedala vsa prihodnja raziskovanja fosilnih goriv na tem območju.

 

5) V gozdovih osrednje Afrike se je število gorskih goril, ki je ena najbolj ogroženih vrst na svetu, od leta 2010 povečalo za 25% na več kot 1000 osebkov.

 

6) Tiho in nenapovedano je človeštvo letos doseglo resnično izjemen prag. Prvič po tem, po začetku človeške civilizacije pred 10.000 leti, večina človeštva ni več revna ali v nevarnosti, da zapade v revščino.

 

7) Mednarodna agencija za energijo je sporočila, da je v zadnjem letu 120 milijonov ljudi pridobilo dostop do električne energije. To pomeni, da je prvič po začetku električnih storitev (1882) manj kot milijarda svetovnega prebivalstva v temi.

 

8) Svet je lani prešel prag 1.000 GW kumulativno nameščene vetrne in sončne energije. Pred 10 leti je bilo iz solarne energije pridobljeno manj kot 8 GW.

 

9) Allianz, največja svetovna zavarovalnica je sporočila, da bo prenehala ponujati zavarovanja elektrarn na premog in rudnikom premoga. Maersk največja pomorska družba na svetu, pa je dejala, da bo začela izločati fosilna goriva in bo do leta 2050 odpravila vse emisije ogljika.

 

10) 11 evropskih držav je pričelo z zapiranjem virov premoga ali napovedalo, da jih bo do določenega datuma zaprlo, vključno s Francijo do leta 2023, Italijo in Veliko Britanijo do leta 2025, ter Dansko in Nizozemsko do leta 2030.

 

11) Nemčija je napovedala enega najbolj ambicioznih planov ravnanja z odpadki v zgodovini. Vlada namerava v naslednjih štirih letih reciklirati 63% vseh odpadkov, kar je 36% več kot danes.

 

12) Skupno število električnih vozil na svetu je v letu 2018 preseglo 4 milijone. Na največjem svetovnem avtomobilskem trgu, Kitajskem, so električni avtomobili dosegli 5% prodaje. Trg avtomobilov z notranjim izgorevanjem na Kitajskem je enak, vso rast trga pa sedaj predstavljajo električna vozila.

 

13) Adidas pričakuje, da bo letos prodala 5 milijonov parov čevljev, izdelanih iz oceanske plastike  in se zavzema, da bo v svojih izdelkih do leta 2024 uporabljala samo še reciklirano plastiko.

 

14) Po prepovedi plastničnih vrečk pri dveh največjih prodajalcih na drobno je Avstralija v treh mesecih zmanjšala porabo plastičnih vrečk za 80%, s čimer je preprečila, da bi 1,5 milijarde vrečk prešlo v odpadke.

 

15) 250 največjih svetovnih blagovnih znamk, vključno s Coca Colo, Kellogs in Nestle, se je strinjalo, da bo do leta 2025 100% njihove plastične embalaže ponovno uporabljene, reciklirane ali kompostirane.

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.