Beton z nižjimi emisijami

Izdelava cementa, ki je osnova za beton in betonske izdelke je energijsko zelo potraten postopek. Zdrobljeno apnenčasto ilovico, ki vsebuje veliko ogljika, segrevamo skupaj s peskom do 1.450 °C. Energijsko potratno je že samo segrevanje, saj se za ta del postopka navadno uporabljajo fosilna goriva, kot je premog ali zemeljski plin.

Zato ni presenetljivo, da se med procesom ustvarja veliko ogljikovega dioksida (CO2). Izdelava ene tone cementa tako sprosti od 650 do 920 kilogramov CO2. Izdelava skoraj 3 milijard ton cementa, kolikor je znašala lanska celotna svetovna proizvodnja, je proizvedla okoli 5 odstotkov vseh emisij CO2.

Dobra novica je, da obstajajo tehnologije s katerimi je mogoče doseči ogromne prihranke ogljika in s katerimi je lahko proizvodnja cementa energetsko bolj učinkovita.


Družba Hycrete je svoje proizvode, kjer uporabljajo vodotesni beton preoblikovala tako, da omogoča recikliranje betona, kar zmanjšuje energijski odtis stavbe v njeni življenjski dobi.

Londonsko podjetje Novacem gre še dalje. Svoje inovacije usmerjajo v nov način proizvodnje cementa, ki dejansko absorbira več CO2, kot ga sprošča, pri čemer se apnenec bogati iz magnezijevih silikatov, ki ne vsebujejo shranjenega ogljika. Med procesom strjevanja betona, cement reagira na CO2 v zraku in vpliva na trdoto karbonatov, kar krepi cement. Novacem svoj ​​proces še ne uporablja na komercialni ravni, ko pa bo to mogoče, bi beton lahko postal ogljično negativen.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.