Odstranjevanje vlage in plesni

Pojav prekomerne vlage in zidne plesni ni samo estetska motnja prostora. Je tudi izredno škodljiva za naše zdravje. Zidne plesni oddajajo veliko spor, katere z vdihavanje vnesemo v naše telo. Izpostavljenost pa je močno povezana z alergijami, astmo in ostalimi spremljajočimi motnjami. Odločitev za odstranjevanje vlage in plesni takoj, ko se pojavijo prvi znaki, lahko pripomore k dobremu počutju in zdravju.

Kaj vpliva na pojav prekomerne vlage in plesni? Vzroki so lahko zelo različni: poplave, počene cevi, slabo izvedeni detajli tesnenja v gradbeništvu, pomankljive toplotna izolacije, slaba mikroklima,…

Za uspešno odstranjevanje vlage in zidne plesni, je  vrstni red posameznih del zelo pomemben. Trajna rešitev je možna, ko:

  • ugotovimo vzrok pojava vlage in
  • odpravimo vzroke  navlaževanja.

Z odpravo vzrokov ste pripravljeni na sanacijo objekta, prostorov in pohištva.

Upoštevanje vseh vzrokov je za odstranjevanje plesni  ključnega pomena. V nekaterih primerih je odkriti vzrok zelo enostavno, v drugih primerih gre za kombinacijo večih različnih dejavnikov. Za odstranjevanje vlage in plesni se najbolj pogosto uporabljajo naslednji ukrepi:

  • SANACIJA KAPILARNE VLAGE – odprava vzrokov navlaževanja, izvedba hidrioizolacij in drenaže, injektiranje in sušilni omet – sanacija kapilarne vlage po sistemu proizvajalca KEMA PUCONCI d.o.o. in drugih.
  • ODPRAVA TOPLOTNIH MOSTOV – izvedba toplotno-izolacijske fasade objekta (sodelovanje z proizvajalci BAUMIT, ROFIX, WEBER, MUREXIN, JUB,…) ali izvedba toplotne izolacije v notranjanjih prostorih (izolacijske plošče iz kalcijevega silikata REMAT, CALCITHERM, drugo…)
  • PREZRAČEVANJE – centralizirano ali decentralizirano, lokalno hišno prezračevanje z rekuperacijo VENTS, HELIOS, LUNOS, ZEHNDER, PAUL,…
  • TOPLOTNE BARVE – barve tipa Thermoshield in Termoščit


Za usmeritev na pravega svetovalca oz. izvajalca so poleg kontaknih podatkov dobrodošli naslednji podatki:

– Lokacija poškodbe ( prostor, spodnji/zgornji del stene, kot, …)

– Vrsta poškodbe (luščenje, plesen, …)

– Sestava zidu (opeka, plinobeton, …)

– Zunanja izolacija (da/ne)

– Ostalo (vgrajena nova okna, pretekle poškodbe na vodovodu, ogrevanju, …)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.