Odprte hiše Slovenije 2016

Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, Odprte Hiše Slovenije (OHS), bo letos svoja vrata spet odprl od 15. do 17. aprilom. Tokrat si bo možno ogledati več kot 100 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev, ki jih bo izbrala posebna strokovna žirija.

Tema letošnjega dogodka je “Zdravje, dobro počutje in učinkovitost”. OHS želijo spodbuditi zavedanje o vplivu grajenega prostora na človekovo zdravje, dobro počutje in učinkovitost tako na delovnem mestu kot doma. Kadar govorimo o javnem zdravju, arhitektura običajno ni prva stvar na katero pomislimo. Vendar vpliva arhitekture na javno zdravje ne moremo spregledati. Zato so letošnje Odprte hiše Slovenije posvečene prav tej tematiki.

Poleg ogleda objektov bo OHS pripravil še kopico spremljevalnih dogodkov, vodenj in razstav.

KAJ JE OHS?

OHS je največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, v živo in največji spletni arhitekturni vodnik slovenske sodobne arhitekture.

OHS je obenem del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje že v 30 mestih po celem svetu. S tem nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi. V Sloveniji festival deluje že sedem let in je doslej odprl vrata 390 objektom, ki si jih je ogledalo skoraj 15.000 ljudi.

Pri OHS smo se odločili, da vsako leto odpremo čimveč kakovostno zasnovanih objektov, ki različnim ciljnim skupinam omogočajo osebno izkušnjo v izbrani arhitekturi. Največ zanimanja beležimo na ogledih zasebnih hiš, nizkoenergijskih hiš in lesenih objektov. V zadnjih letih je opaziti gradnjo novih, izjemno kakovostnih vrtcev tako z vidika arhitekture, notranjega oblikovanja kot tudi energijske učinkovitosti. Upamo, da se bo v to smer obrnil tudi trend pri ostalih javnih objektih (šolah, domovih za ostarele, medgenracijskih centrih, bolnicah, gasilnih in kulturnih domovih…).

Poleg izbrane sodobne arhitekture vsako leto odpremo tudi nekaj objektov, ki ne izstopajo z vidika arhitekture, ampak so zanimivi zaradi svoje vsebine, so pomembni za delovanje družbe in javnosti običajno niso dostopni.

Po objektih bodo tudi tokrat vodili arhitekti, lastniki stanovanj in/ali upravitelji objektov ter predstavniki vodilnih podjetij, ki so sodelovali pri gradnji.

Glede na izjemno veliko zanimanje za festival, saj si stanovanja in objekte vsako leto ogleda več kot 3.000 ljudi, obiskovalcem svetujemo, da si na spletni strani OHS pred festivalom ogledajo program. Končni program festivala bo objavljen v začetku marca tako, da bodo obiskovalci imeli dovolj časa za prijavo na oglede. Za ogled nekaterih zasebnih nepremičnin so potrebne prijave, saj je vstop ponekod omejen za manjše skupine.

Vse informacije najdete na spletni strani ali dobite po želji tudi po elektronski pošti (info@odprtehiseslovenije.org)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.