Od srede do nedelje Vse za dom – Ambient Ljubljana in Dom Plus na Gospodarskem razstavišču

Na Gospodarskem razstavišču potekata od 7. do 11. novembra pod skupnim sloganom Vse za dom! dva sejma hkrati. Ambient Ljubljana razstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, Dom Plus pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažne hiše. Na obeh sejmih skupaj sodeluje 234 podjetij iz 19 držav.

»Oba sejma že tretjič povezujemo v živ organizem, ki prispeva h gospodarski rasti in razvoju podjetij iz teh panog. Odpiramo vrata strokovnim posvetom, najširšo javnost pa skupaj z Gradbenim inštitutom ZRMK in Eko skladom vabimo na brezplačna svetovanja o trajnostni gradnji, prenovi, ogrevanju ter možnostih finansiranja  omenjenih naložb,« pravi mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Razstave
Razstavne prostore dopolnjujejo razstave nagrajenih izdelkov letošnjega Ambienta TOP 5, Top ideje, Društva oblikovalcev Slovenije in Zlate plakete revije Naš dom, poljskega sodobnega oblikovanja, samostojnih podjetnikov – diplomantov in magistrov Oddelka za lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Les, velika priložnost za male podjetnike in velika podjetja. Baročni zvonik, krit s skodlami, kot jih je ročno izdelal mojster Bojan Koželj iz Stahovice, je na ogled na ploščadi Gospodarskega razstavišča. 

TOP ideje – 9. razstava in borza mladih, še neuveljavljenih arhitektov in oblikovalcev, postavlja v ospredje njihovo kreativnost in inovativnost. Top ideje so edini tovrstni dogodek v Sloveniji, ki uspešno promovira ustvarjalnost mladih in prispeva k njihovi uveljavitvi na trgu. Svoje ideje predstavlja 24 izbrancev – kot posamezniki, skupine ali kot pravkar ustanovljeni samostojni podjetniki. Posebni gost Top idej je industrijski oblikovalec Janez Mesarič.

Letošnji Posebni gost Ambienta je Twils S.r.l., družinsko podjetje iz Italije, ki ima že več kot 20 let izkušenj s prefinjenim obrtniškim delom oziroma šiviljstvom oblazinjenih postelj, dodatkov in posteljnine. Na sejmu predstavljajo posteljo Attica iz njihove nove kolekcije Emporio & Camaleo.

Zanimiva je tudi razstava restavriranega Thonetovega pohištva. Jurij Rihar, zbiratelj in restavrator, na svoji sejemski delavnici prikazuje, kako poteka restavriranje krivljenega pohištva, kot so to delali včasih.

Brezplačna svetovanja
Vse dni sejmov potekajo brezplačna svetovanja neodvisnih strokovnjakov Mreže ENSVET – Eko sklada in Gradbenega inštituta ZRMK. Strokovnjaki Eko sklada vse dni sejmov razkrivajo podrobnosti in novosti razpisov Eko sklada, kot so aktualne subvencije, nepovratne finančne spodbude in krediti za občane, ki so namenjeni za spodbujanje učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov. Vas zanima več?

Arhitekti, statiki, gradbeni fiziki in drugi strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK vse dni sejmov od 11. do 18. ure svetujejo glede izvedbe načrtovanih naložb, kot so energetska prenova, menjava stavbnega pohištva, izvedba prezračevalnih sistemov ali opremljanje katerega od prostorov. Vse dni sejmov od 10.00 do 18.45 pa se odvijajo še samodejne predstavitve in predavanja z aktualnimi vsebinami s področja graditeljstva. Vas zanima več?

Posebej letos izpostavljamo arhitekturno svetovanje. Svetovanje traja 30 minut individualno, zato je zaželeno, da obiskovalci predhodno pošljejo načrt, skico ali fotografije oziroma jih prinesejo s seboj.


Prijave:
Gradbeni inštitut ZRMK: gcs@gi-zrmk.si in Revija Naš dom, Mojca Berhtold, arhitektka www.nasdom.net/svetovalnica

Strokovna posveta
Četrtek, 8. november 2018, ob 11 uri
Posvet in okrogla miza: Izzivi v lesarstvu
Dvorana Galerija
Organizator: Društvo lesarjev Slovenije s partnerji

Petek, 9. november 2018, ob 11.00 uri
Posvet Pomen kakovosti lesnih goriv s poudarkom na lesnih sekancih
Dvorana Galerija
Organizator: Gozdarski inštitut Slovenije s partnerji

Sejma sta odprta od 7. do 10. novembra med 10.00 in 19.00 in 11. november med 10.00 in 18.00.

Vstopnina
Tudi letos je na voljo posebna znižana vstopnica Happy Hour za 5 evrov. Z njo je mogoče obiskati sejem od srede do petka od 12. do 16. ure ter v soboto in nedeljo od 16. ure do zaprtja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.