Obama je ukazal, da morajo vladne organizacije ZDA do leta 2020 potrojiti uporabo obnovljivih virov energije

ZDA so znane kot velika onesnaževalka okolja. A tudi tam so se začeli zavedati pomembnost obnovljivih virov energije za prihodnost. Največ k temu pa pripomore prav njihov predsednik Barack Obama, ki je ukazal vsem zveznim organizacijam, da morajo do leta 2020 potrojiti uporabo obnovljivih virov energije.

Kot del široko zastavljenih prizadevanj za zmanjšanje emisij ogljika v okviru svojega drugega mandata, je ameriški predsednik Obama sporočil, da je ukazal svoji vladi, da naj se do leta 2020 potroji uporaba obnovljivih virov energije. Če bo ta cilj dosežen, bo celotna vladna organizacija ZDA v letu 2020 pridobivala impresivnih 20-odstotkov električne energije iz obnovljivih virov.

Zvezna vlada ZDA in njene organizacije upravljajo s skoraj 500.000 zgradbami, 600.000 vozili in letno kupijo za več kot 500 milijard ameriških dolarjev blaga in storitev, kar seveda povzroči veliko emisij. Trenutno ameriška vlada uporablja le 7,5 odstotka električne energije iz obnovljivih virov. Obama je ukazal, da se mora do leta 2020 ta delež povečati za trikrat.

To vse naj bi bilo del Obamovega načrta, za čim večjo energijsko neodvisnost ZDA. Tako so nedavno vložili 4 milijarde dolarjev (slabe 3 milijarde evrov) v obnovljivo energijo za potrebe vladnega sektorja. Do leta 2025 pa bi radi dosegli 25-odstotno energijsko pokritost z obnovljivimi viri energije.

Obama je povedal, da želi, da so ZDA “zgled” drugim državam, ne pa da se jih stalno omenja kot največje onesnaževalce okolja skupaj s Kitajsko in Indijo. Če jim bo uspelo doseči novo postavljeni cilj, bo to vsekakor korak v pravo smer za ZDA. ZDA sicer največ obnovljive energije pridobi s pomočjo vetrnih elektrarn, veliko potenciala pa ima tudi pri sončnih elektrarnah. Morda bo čez kakšno desetletje stanje res drugačno in se na ZDA ne bo več gledalo kot na velike izkoriščevalce nafte in premoga, temveč kot na zeleno in okolju prijazno državo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.