Obama: Več milijard za financiranje obnovljive energije in zmanjšanja emisij

Predsednik Obama je izdal fiskalni proračun za leto 2016. V njem predlaga impresivnih 7,4 milijarde dolarjev ali 5,8 milijarde evrov sredstev za tehnologije obnovljivih virov energije.

Obama bo oblikoval tudi poseben sklad, v katerega bo vložil 4 milijarde dolarjev ali 3,1 milijarde evrov za osveščanje Američanov, o tem kako pomembna je obnovljiva energija in o tem kako učinkovito ravnati z energijo. S temi ukrepi se predsednik Obama poskuša boriti proti podnebnim spremembam.

 

Velik del teh sredstev bo Obama razdeli med državne oddelke za energijo, obrambo, kmetijstvo in Nacionalno znanstveno fundacijo, ki bodo vsi ključno prispevali k napredku zelenih tehnologij v ZDA. V lanskem letu je Ministrstvo za obrambo podalo naslednjo izjavo: “Vsakoletne višje temperature predstavljajo neposredno grožnjo nacionalni varnosti.”

 

Obama je napovedal tudi velike davčne olajšave na vseh področjih obnovljive energije. To naj bi še bolj spodbudilo proizvodnjo energije in obnovljivih virov in prispevalo k ameriškim energijskim ciljem. Obenem pa naj bi se začelo bolj pritiskati na fosilna goriva – tako z davki, kot z osveščanjem javnosti, da fosilna goriva, na dolgi rok, niso odgovor za energetske potrebe ZDA . Vsekakor plemeniti cilji ameriškega predsednika, ki pa bodo zagotovo naleteli na odpor lobijev fosilnih energentov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.