Nova serija Eko utrinkov v torek, sredo in četrtek ob 18. uri na TV SLO 1

Začenja se nova, že četrta serija izobraževalno-svetovalnih oddaj EKO utrinki, ki jo je TVS pripravila v sodelovanju z Borzenom, organizatorjem trga z električno energijo. Oddaja je namenjena spodbujanju odgovornega odnosa do okolja. Njena rdeča nit pa je obnovljiva energija vode, sonca, vetra in biomase, ki so pravi energetski viri naše prihodnosti.

Obnovljiva energija je povezana z naravnimi viri in surovinami, s katerimi razpolaga naša država in z uporabo katerih lahko vplivamo tudi na celostno vprašanje podnebnih sprememb. Nova serija oddaj EKO utrinkov ima tako velik poudarek na varčevanju z energijo, kar je v tesni povezavi s trajnostnim razvojem.

Oddaje temeljijo na konkretnih dobrih praksah v Sloveniji in naši okolici. Prav zgledi lahko namreč spodbujajo ljudi, da spreminjajo svoje ravnanje in ustvarjajo odgovoren odnos do okolja.

Trajnostna gradnja hiš tudi z ilovico in slamo, izkoriščanje vetrne energije v Sloveniji ter majhne vodne elektrarne in biomasa, ki sta vodilna slovenska obnovljiva vira – vse to v EKO utrinkih. V njih pa tudi o gozdarjih in raznašalcih pic, ki se vozijo z električnimi avtomobili, prevoznimi sredstvi naše prihodnosti.

Avtorice nove serije EKO utrinkov so Barbara Zrimšek, Mojca Mavec in Jasna Krljić Vreg.


Oddaje o spodbujanju našega odgovornega odnosa do okolja EKO utrinki so v okviru TV Slovenija začele nastajati že leta 2010Leta 2012 pa so bile kot projekt Informativnega programa Televizije Slovenija nominirane za evropsko nagrado za trajnostno energijo, ki jo podeljuje Evropska komisija. Zanjo se je sicer potegovalo še 261 drugih evropskih projektov.

Eko utrinke kot popestritev pouka uporabljajo tudi v nekaterih osnovnih šolah v okviru predmeta okoljska vzgoja.

Popestrite si dneve tudi vi in spremljate Eko utrinke ob torkih, sredah in četrtkih ob 18. uri na TV SLO 1!


Avtorica prispevka: Julija Kočar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.