Nizozemska vlada mora znižati emisije toplogrednih plinov

Pred kratkim je nizozemsko sodišče domači vladi naložilo, da mora do leta 2020 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za vsaj 25 odstotkov. Okoljevarstveniki si prizadevajo, da bo sodba imela vpliv tudi na druge države.

Nizozemsko sodišče je domači vladi naložilo, da mora do leta 2020 za vsaj 25 odstotkov zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Tožbo zoper lastno državo so vložili okoljevarstveniki, ki menijo, da nizozemska industrija pretirano onesnažuje okolje nizozemskih državljanov.

 

S svojo tožbo so uspeli, saj je sodišče zavzelo stališče, da je vlada soodgovorna za zaščito prebivalcev pred nevarnimi podnebnimi spremembami. Jasper Teulings iz Greenpeacea je povedal, da je to začetek novega vala sprememb: ”Podobni primeri potekajo v Belgiji, na Filipinih. To je začetek klimatskih sodb.”

 

Sodišče je odločilo, da bo, na podlagi trenutnih podatkov, Nizozemska do leta 2020 dosegla le 17-odstotno znižanje emisij. ”Stranke se strinjajo z resnostjo in razsežnostjo klimatskih sprememb, zato je nujno ukrepati, da zmanjšamo emisije toplogrednih plinov,” je zapisano v sodbi.

 

Nizozemska je še posebej izpostavljena ravno zaradi svoje nizke nadmorske višine. Evropska unija si je nedavno zastavila cilj, da do 2030 zniža emisije za 40 odstotkov. Nizozemska se bo morala zelo potruditi, če bo hotela doseči ta cilj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.