Nemčija načrtuje konec premoga

Nemčija bi naj zaprla vse svoje premogovne elektrarne do leta 2038. Do tega mnenja je prišla nemška vladna komisija, ki jo je kanclerka Merkel določila za oblikovanje poti opuščanja premoga v državi. V komisiji je sodeloval tudi Greenpeace Nemčija in druge okoljevarstvene organizacije.

Greenpeace Nemčija opozarja, da končni datum ni sprejemljiv, saj nezadostno odgovarja na podnebno krizo. Glede na ugotovitve Posebnega poročila o 1.5°C, ki so ga preteklo jesen izdali Združeni Narodi, bi morale namreč evropske države premog opustiti do leta 2030.

Katja Huš, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji, je novico komentirala:

»Glede na znanstvena opozorila o podnebni krizi lahko rečemo, da bodo premog v Nemčiji kurili 8 let predolgo. Ampak Nemčija – evropska premogovna velesila – si vsaj upa načrtovati zapiranje elektrarn. V Slovenij si nihče od vodilnih politikov ne upa izustiti besede »zapiranje TEŠ« in odgovorno pristopiti k okoljskemu in ekonomskemu problemu, ki ga imamo. Medtem, ko se v Nemčiji pogovarjajo, kako pravočasno in pravično opustiti premog, v Sloveniji krožijo novice o uvažanju premoga[1]! Jasno je – dlje ko se bo Vlada RS izogibala pogovoru o koncu premoga, bolj bomo nastradali ljudje: nosili bomo breme finančne luknje TEŠ, rudarjii bodo izgubljali službe[2], podnebna škoda pa bo iz leta v leto večja. Ampak če lahko država z največ premogovnimi kapacitetami v Evropi načrtuje konec premoga, ga zagotovo lahko tudi mi. In ga tudi moramo. Ni več izgovorov.«


Glede na ugotovitve nedavno izdanega Posebnega poročila o 1.5°C bi morali za omejitev dviga temperature na 1,5 °C globalno porabo premoga do leta 2030 zmanjšati vsaj za dve tretjini, evropske države pa bi morale premog opustiti najhitreje – do leta 2030.

Kot četrto največje svetovno gospodarstvo in šesti največji onesnaževalec podnebja na svetu glede na izpuste CO2 z največ premogovnimi kapacitetami v Evropi (glede na inštalirano moč), lahko Nemčija pokaže zgled, kako voditi tranzicijo stran od fosilnih goriv v skladu s Pariškim podnebnim sporazumom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.