Moss FM: Ko zaigrajo rastline

Kadar govorimo o zelenih tehnologijah redko pomislimo na dobesedno “zelene” rešitve. Eno takšnih predstavlja švicarska dizajnerka Fabienne Felder, ki je v sodelovanju z Fakulteto Cambridge uspela razviti “biološke solarne panele”.

Zamisel izhaja iz teorije po kateri lahko katero koli rastlino, ki za svojo rast uporablja proces fotosinteze uporabimo kot biološki pretvornik – tako so nastale fotomikrobne biološke celice (MFC) s katerimi je mogoče pridobivati električno energijo direktno iz rastlin. Fabienne in njena ekipa so na podlagi omenjenga procesa razvili prototip prvega radia, ki ga poganja mah. Ta je bil izbran z razlogom, saj je njegov proces fotosinteze še posebno učinkovit, kar olajša pridobivanje električne energije.

Radio so poimenovali Moss FM in sestavlja ga deset MFC-jev. Ti so lahko povezani zaporedno, vzporedno, ali v kombinaciji, odvisno od izvedbe vsake celice. Pripomočke, kot so LCD zasloni je možno priključiti direktno na vezje, medtem ko se za večje porabnike lahko naredi premostitev s kondenzatorjem ali baterijo, ki jo MFC-ji polnijo.

Sam MFC sestavljata anoda, kjer se zbirajo elektroni kot posledica fotosinteze in katoda, preko katere steče elektika. Zunanje vezje pa povezuje anodo in katodo. Mah raste na vodo-odpornem kompozitu, elektro prevodnem materialu in biološki substanci, ki omogoča rast.

Fabienne primerja tehnologijo biloških celic z zgodnjimi poskusi fotovoltaike. “Biološki sončni kolektorji bodo šli skozi podobne faze razvoja: določanje optimalnih prevodnih materialov, pravih rastlin in sistema za zalivanje in vzdrževanje, kar bo zagotavljalo stabilen dotok električne energije,” je pojasnila.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.