Moss FM: Ko zaigrajo rastline

Kadar govorimo o zelenih tehnologijah redko pomislimo na dobesedno “zelene” rešitve. Eno takšnih predstavlja švicarska dizajnerka Fabienne Felder, ki je v sodelovanju z Fakulteto Cambridge uspela razviti “biološke solarne panele”.

Zamisel izhaja iz teorije po kateri lahko katero koli rastlino, ki za svojo rast uporablja proces fotosinteze uporabimo kot biološki pretvornik – tako so nastale fotomikrobne biološke celice (MFC) s katerimi je mogoče pridobivati električno energijo direktno iz rastlin. Fabienne in njena ekipa so na podlagi omenjenga procesa razvili prototip prvega radia, ki ga poganja mah. Ta je bil izbran z razlogom, saj je njegov proces fotosinteze še posebno učinkovit, kar olajša pridobivanje električne energije.

 

Radio so poimenovali Moss FM in sestavlja ga deset MFC-jev. Ti so lahko povezani zaporedno, vzporedno, ali v kombinaciji, odvisno od izvedbe vsake celice. Pripomočke, kot so LCD zasloni je možno priključiti direktno na vezje, medtem ko se za večje porabnike lahko naredi premostitev s kondenzatorjem ali baterijo, ki jo MFC-ji polnijo.

Sam MFC sestavljata anoda, kjer se zbirajo elektroni kot posledica fotosinteze in katoda, preko katere steče elektika. Zunanje vezje pa povezuje anodo in katodo. Mah raste na vodo-odpornem kompozitu, elektro prevodnem materialu in biološki substanci, ki omogoča rast.

 

Fabienne primerja tehnologijo biloških celic z zgodnjimi poskusi fotovoltaike. “Biološki sončni kolektorji bodo šli skozi podobne faze razvoja: določanje optimalnih prevodnih materialov, pravih rastlin in sistema za zalivanje in vzdrževanje, kar bo zagotavljalo stabilen dotok električne energije,” je pojasnila.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.