Microsoft najavil začetek prodaje prvega termostata z digitalno asistentko

Podjetje Microsoft je prvi pametni digitalni termostat, ki poganja njegovo digitalno asistentko Cortana, javnosti predstavil že julija lani, sedaj pa je čas, da gre v prodajo.

Tu gre za termostat s prodajnim imenom GLAS, ki je bil razvit v sodelovanju s podjetjem Johnson Controls. Novost je že na voljo v predprodaji, prvi kupci pa jo bodo prejeli marca letos. Ta pa ni ravno poceni, saj Microsoft zanjo v predprodaji zahteva kar preračunanih 265 evrov.

 

Pametni termostat GLAS temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Windows 10 IoT Core in je opremljen s presenetljivim zaslonom na dotik. Preko novosti lahko upravljamo s temperaturo stanovanja, preverimo vremensko napoved, merimo kakovost zraka zunaj in v stanovanju in še mnogo več. Pametni termostat dejansko samodejno poskrbi za to, da so bivalni pogoji znotraj stanovanja optimalni, kar poviša samo kakovost bivanja.

Kupci pametnega termostata GLAS bodo z njim lahko uporabljali tudi glasovno, zasluge za to pa gre seveda pripisati Microsoftovi digitalni asistentki Cortana. Tako bomo lahko kar pametnemu termostatu rekli, naj samodejno prilagodi temperaturo in sicer z ukazom (Hey Cortana, adjust the temperature to 22 degrees). Poleg tega lahko Cortana seveda za nas preveri še stane na cesti, pregleda vremensko napoved, odgovarja na vprašanja in podobno.

Edina slaba stran pametnega termostata GLASS je relativno visoka cena, saj Microsoft zanj zahteva kar preračunanih 265 evrov. To je seveda precej več od konkurence, saj je treba na primer za napredni sistem Nest odšteti »le« preračunanih 140 evrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.