Mednarodni dan zaščite ozonske plasti – 16. september

16. september je Organizacija ZN za okolje razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti in tako obeležila obletnico podpisa Montrealskega protokola, ki so ga sprejeli na ta dan leta 1987. Z njim so predpisali stopnjo omejevanja proizvodnje in uporabe ozonu nevarnih snovi. Kasneje so ga večkrat dopolnili in ukrepe še poostrili.
Slovenija je pogodbenica Montrealskega protokola, ratificirala je tudi vse preostale amandmaje in prilagoditve ter področje ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi v celoti uskladila z zakonodajo EU.

Letos mineva 30 let od Dunajske konvencije, ki je pomemben mejnik na poti k zaščiti ozonske plasti. Ozonska plast je občutljiv plinski ščit, ki zemljo varuje pred škodljivim delom sončnih žarkov in tako pomaga ohranjati življenje na našem planetu. Dogodki ob dnevu zaščite ozonske plasti letos potekajo na temo »30 let skupaj obnavljamo ozonsko plast«. 

Na Agenciji RS za okolje so ob tej priložnosti pripravili pregled značilnosti ozonske plasti in dejavnikov, ki vplivajo na njeno debelino. Kljub učinkovitim ukrepom za zaščito ozonske plasti, jo še vedno ogrožajo izpusti iz nekaterih starih naprav. Predstavili bodo dejstva, zakaj je ozonska plast ključna za življenje na zemeljskem površju in posledice za zdravje ob prekomernem izpostavljanju UV žarkom. Ob tej priložnosti bodo povzeli tudi glavne značilnosti vročega poletja 2015. 

Pridružite se jim 16. septembra 2015 ob 10. uri na Agenciji RS za okolje. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.