LNG terminal na Krku pomemben za jugovzhodno Evropo

Gradnja LNG terminala na otoku Krku je velikega pomena za celotno jugovzhodno Evropo, je pred četrtkovo sejo v Sloveniji povedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Na seji bo potekala razprava o energetski varnosti regije in Evropske unije.

Projekt izgradnje plinskega terminala na Krku je eden izmed projektov v skupnem interesu, lokalne strateške vire pa je treba uporabiti za povečanje energetske varnosti v regiji, je še povedal Šefčovič za Slovensko tiskovno agencijo STA.

Šefčovič, pri Evropski komisiji zadolžen za energetsko politiko, bo v četrtek sodeloval na mednarodni konferenci evropskih energetskih regulatorjev na Brdu pri Kranju.

Glavna tema Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) bo ustanovitev energetske unije v Evropi, ki bo krojena po meri potrošnikov energije, a po objavah v slovenskih medijih bi na seji morali razpravljati o koriščenju ogljikovodika v Jadranu, ki ga slovenske okoljevarstvene skupine ocenjujejo kot sporen projekt.

Države članice EU samostojno odločajo o svojem odnosu do energije v lastnih energetskih politikah (t.i. evropska energetska mešanica), vendar morajo spoštovati evropsko zakonodajo o varstvu okolja, je opozoril v Šefčovič v intervjuju za STA.

Pojasnil je, da si Evropska komisija prizadeva za boljše energetske povezave na območju zahodnega Balkana, ki bi privedle do prožnih in univerzalnih energetskih omrežij, v katerih bi imela vsaka država regije dostop do plina iz treh različnih virov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.