Lesena hiša-ikona: ali bo Slovenija dobila novo ikono?

V Ljubljani na Dunajski cesti 123 (Mesto oblikovanja, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga) bo 15. 1. 2015 ob 17.00 potekala razprava Lesena hiša – ikona.

Lesena gradnja lahko zmanjša CO2 izpuste do 75% glede na klasično gradnjo. Je tiha, hitra, lahka in ne ustvarja onesnaženja na gradbišču, še posebej je primerna za gradnjo na slabih tleh in v urbanih območjih. Ker je lesena gradnja velik trend v Evropi, še posebej v Alpskih deželah in v Skandinaviji, kjer imajo velike površine gozdov, je prav, da pokažemo, da je tovrstna gradnja tudi slovenska prihodnost.

V razpravi se bodo spraševali, kako daleč je še do trenutka, ko bo lesena hiša v Sloveniji postala gradbena ikona. Pogledali bodo na lokalni nivo in osvetlili nekatere uspešne projekte, ki so ustvarili veliko promocije za leseno gradnjo. Kdo so investitorji takšnih projektov in kako so pridobili za to potrebno finančno podporo?

Osvetlili bodo tudi projekt lesenega paviljona, ki bo predstavil Slovenijo na razstavi EXPO Milano 2015. Kakšno strategijo so začrtali za predstavitev slovenske lesene gradnje na globalnem trgu? Lokalno ali globalno gledano – ali ti projekti lahko postanejo nove slovenske ikone?

Razpravljavci:

  • Jerneja Lampret, generalna komisarka Sekcije RS za EXPO Milano 2015
  • Rupert Gole, župan občine Šentrupert in arhitekt
  • Marko Lukić, direktor Lumar IG, d.o.o.
  • Janko Rožič, arhitekt in urbanist, Odprti krog
  • Moderatorja in kuratorja: Zmago Novak, Eva Prelovšek Niemelä

Podelitev nagrad Ikona 2015: V okviru dogodka bodo podelili nagrado Ikona najboljšim lesenim stavbam v Sloveniji po izboru uredništva revije Hiše v kategorijah lesena hiša, mala lesena arhitektura in les v mestu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.