LED javna razsvetljava: Nočni posnetki ne bodo nikoli več taki kot prej

LED ulične svetilke so val prihodnosti. Poleg tega, da so okolju prijazna izbira, ki je odpravila visokotlačne natrijeve ulične svetilke, pa imajo LED ulične svetilke še en pomemben stranski učinek (vsaj za fotografe in filmske ustvarjalce): popolnoma bodo spremenile videz nočnih fotografij in posnetkov.

Nočno fotografiranje v velikih mestih, kot sta Los Angeles in New York, je z novo LED razsvetljavo v teh mestih postalo popolnoma oranžno. Filmski producent Dave Kendricken je že zaskrbljen, saj si ne predstavlja, kako bodo lahko na teh ulicah sploh še snemali nočne scene v filmih.

Velika mesta bodo z uvedbo LED razsvetljave lahko prihranila ogromno denarja, na račun nižje porabe električne energije in nižjih stroškov vzdrževanja. Največjo prenovitev javne razsvetljave so naredili v ameriškem Los Angelesu. Zamenjali so več kot 141.000 uličnih svetilk – s tem pa naj bi prihranili najmanj 7 milijonov ameriških dolarjev (približno 5,1 milijona evrov) na električni energiji, in vsaj 2,5 milijona dolarjev (približno 1,8 milijona evrov) pri vzdrževanju novih LED svetilk.

Okoljevarstveniki so nad spremembo navdušeni, prav tako tudi finančni svetovalci župana. Nekoliko manj pa so navdušeni fotografi in filmski režiserji. Ti se bodo morali namreč prilagoditi popolnoma novemu nočnemu videzu mest z LED razsvetljavo. Ker dejstvo je, da nočno fotografiranje in filmski posnetki ne bodo nikoli več taki, kot so bili.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.