Laboratorij za proizvodnjo biogoriva v domači spalnici

Zmago si je na letošnjem Izboru talentov znanosti (Colorado Spings), ki ga sponzorira Intel, priborila 17 letna Sara Volz z izumom procesa povečevanja proizvodnje biogoriva z algami. Prvo nagrajen projekt, ji je prinesel 100.000 ameriških dolarjev. Z umetno selekcijo organizmov, ki se uporablja pri proizvodnji biogoriva, ji je uspelo znižati skupen stroške za proizvodnjo biogoriv. Pomembna lastnost je tudi enostavna proizvodnja, saj je bil izdelan kar v spalnici!

Sara Volz je kar, v svoji spalnici, v prirejenih posodah pod posteljo, vzgojila alge, ki proizvajajo nizko raven acetil-CoA karboksilase (ACCase), encima, ki je pomemben pri sintezi lipidov.

 

Sarina proces ne temelji na kompleksni genetiki ali tehniki z neželenimi stranskimi učinki. Sara je izvedla selekcijo celic z visoko proizvodnjo biogoriv, tako da so se le te prekomerno namnožile, kar jim mogoča preživetje, kljub učinkom herbicidov. Takšna metoda proizvodnje biogoriv je pomembna alternativa pri proizvodnji nafte v prihodnosti.


Intelovo iskanje znanstvenih talentov je imelo še sedem finalistov, med njimi tudi mlade raziskovalce, ki so skupaj prejeli 1.250.000 ameriških dolarjev nagrad. Podobna tekmovanja organizira Društvo za javnost in znanost že vse od leta 1942. Predsednica organizacije Elizabeth Marincola je povedala: “Delo Sare prikazuje, kako lahko mlada oseba, ki se navdušuje nad znanostjo že od vrtca, z zelo omejenimi sredstvi dejansko vpliva na družbo.”  Sara je bila izbrana iz nabora 1.712 maturantov, ki so se prijavili na tekmovanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.