Kriptovalute v Sloveniji kmalu obdavčene?

Bitcoin
Bitcoin je le ena izmed številnih kriptovalut, ki so na voljo

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je predlagala spremembo obdavčitve dohodkov, ustvarjenih na osnovi virtualnih valut, in sicer bi se davek plačal od unovčenega zneska virtualne valute v eno od valut oziroma od porabljenega zneska za nakup stvari.

Prvotno predlagano: stopnja davka na kriptovalute bi bila 10%

Stopnjo davka bi na FURS-u določili pri desetih odstotkih, pravijo. Pri tem so prvotno poudarili, da ne bo šlo za obdavčitev dobička, temveč za obdavčitev zneska, ki ga bo fizična oseba, davčni rezident Slovenije, ob unovčenju virtualne valute prejela na svoj transakcijski račun oziroma bo kupila neko stvar. Ureditev obdavčitve naj bi uredili tako, da bi sprejeli nov zakon.

kalkulator in davčne knjigeZakaj bi kriptovalute sploh obdavčili na tak način?

Takšen zakon bi za FURS prestavljal predvsem veliko poenostavitev, saj ne bi več preverjali oziroma ugotavljali, koliko vmesnih transakcij je imel zavezanec ter koliko kriptovalut je kupil in prodal.

V tem trenutku obstajajo na kripto trgu številne kriptovalute in trenutna ureditev na tem področju je davčna obravnava dohodka, doseženega iz poslovanja z virtualnimi valutami, ki pa je odvisna od okoliščin posameznega primera. Načeloma pa za fizične osebe velja, da morajo davek od dobička iz kapitala, doseženega s prodajanjem virtualnih valut, plačati, če dohodke dosegajo v povezavi z opravljanjem dejavnosti, zapisujejo na spletnih straneh FURS-a.

Kot so prepričani, je potrebno v vse bolj digitalnem obdobju uvajati enostavne obdavčitve, ki omogočajo enostavne davčne napovedi ter hitro in preprosto pobiranje davka. Na področju kriptovalut namreč govorimo o ogromnem številu transakcij, lahko celo več deset tisoč. »Poleg tega želimo postati prva država v Evropi, ki se je odločila za tovrstni pristop,« so še zapisali. Glede predloga nove ureditve še dodajajo, da bo v primeru izgube zavezanec moral to dokazati, torej bo treba pregledati vse transakcije.

Po burnem odzivu javnosti, FURS spremenil predlog obdavčitve kriptovalut – 25 % davka na ustvarjen dobiček in mejni znesek

Po prvotnem predlogu novega zakona, se je zainteresirana javnost hitro odzvala in tudi na FURS-u so predlogom prisluhnili. Dopolnili so svoj predlog, in sicer tudi z možnostjo obdavčitve na ta način ustvarjenega dobička. V tem primeru bi stopnja davka znašala 25 odstotkov.

Kaj točno to pomeni? »Zavezanci bodo imeli na izbiro dve možnosti obdavčitve – glede na unovčeni znesek ali pa glede na ustvarjeni dobiček. Vsak se bo sam odločil, katero možnost bo izbral. Ob tem na FURS-u poudarjajo, da se ta predlog nanaša samo na fizične osebe, davčne rezidente Slovenije, ne pa tudi na pravne osebe.

Prav tako je bila kot dopolnitev prvotnega predloga predlagana tudi določitev mejnega zneska, do katerega ne bo treba niti prijaviti niti plačati davka od unovčenja virtualnih valut oziroma od z njimi ustvarjenega dobička. Ta mejni znesek bi znašal 15.000 evrov v koledarskem letu.

A pri vsem skupaj je verjetno smiselno izpostaviti tudi, da zakone sprejema državni zbor, zato so dejanske spremembe verjetno še precej oddaljene.

Povzeto po: fu.gov.si; sta.si

Prejšnji članekOkrepčevalnica Tropicano vas pričakuje s pristno domačnostjo
Naslednji članekInovativna rešitev za učinkovito osvetljevanje prostorov
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.