Kratka zgodovina bele čokolade

Top view of white bowl full of chocolate
Foto: FotografiaBasica iz iStock

Belo čokolado marsikdo ne šteje kot pravo čokolado, saj je bolj sladka in nima običajne bogate rjave barve, ki pride iz kakava. Kljub temu bela čokolada ohranja svoje mesto na trgu čokolad in najdete jo v skorajda vsaki trgovini. Pa ste se kdaj vprašali, kako sploh nastane?

Bela čokolada dobi svojo teksturo, okus in barvo z mešanjem kakavovega masla z mlečnimi in drugimi sestavinami, kot so sol, sladkor in mleko. Za razliko od temne in mlečne čokolade, bela čokolada nima kakavovih trdnih snovi, ki jih najdemo v teh vrstah. Zato je edinstvena zaradi vanilije, ki jo naredi kremasto. Kljub svoji mešani priljubljenosti je bela čokolada polna naključnih skrivnosti in odkritij!

Prvi je belo čokolado predstavil Nestle

Zgodovino bele čokolade opisujejo številne legende – po nekaterih naj bi jo po prvi svetovni vojni v New Hampshiru izumil Američan. Drugi pravijo, da je belo čokolado izumil Nestle, da bi uporabil odvečno kakavovo maslo. Splošno mnenje pa je, da je vse skupaj začelo prav to svetovno znano čokoladno podjetje.

white chocolate chunks
Foto: AHPhotoswpg iz iStock

Henri Nestle, nemško-švicarski kemik in ustanovitelj svetovno znane skupine Nestle, je v sodelovanju z Danielom Petrom izdeloval visokokakovostno mlečno čokolado z uporabo kondenziranega mleka, po kateri je bilo podjetje znano. Leta 1936 se je Nestle povezal s podjetjem Roche, podjetjem iz farmacevtske skupine, in razvil Nestrovit. To je otrokom namenjen izdelek, s katerim naj bi dobili dnevna hranila in vitamine. Vendar je ekipa potrebovala ustrezno prevleko za formulo, saj je bila namenjena distribuciji v obliki tablet (da bi ohranila vsa hranila pred vročino in vlago). Zato je bilo za izdelavo prevleke tablete dodano kakavovo maslo, niso pa vedeli, da so naleteli na odkritje: belo čokolado! Nestle je spoznal, da je mogoče za potrošnike ustvariti nemedicinske različice zdravila Nestrovit. Tako je bila predstavljena ploščica Galak, znana tudi pod imenom Milkybar!

Leta 1987 so na trg prišli Milkybar Buttons, bela čokolada v obliki koščkov, po tem uspehu pa so se pojavile rozine v beli čokoladi, ki so jih tržili pod imenom Milkybar Raisins. Nato so se pojavili novi dodatki, ki so bili razširitev čokoladic Milkybar ChooMunchiesSharing Block in White Moments.

Skodelici vroče čokolade, okrašeni s sadjem

Kaj pa pred Nestlom?

Nestle je zaslužen predvsem za trženje prve tablice bele čokolade na svetu. Vendar pa zgodovina kaže, da so obstajali tudi prejšnji recepti za belo čokolado, ki so jih pripravljali čokoladarji, domači kuharji ali pa so bili namenjeni za zdravilne namene. Leta 1913 je na primer podjetje Walter Baker & Company izdalo recept za vanilijeve tablice.

Bela čokolada pri nas

Čast pionirja bele čokolade torej pripada Henriju Nestlu. Bela čokolada ni za vsakogar, a je še vedno zelo priljubljena in cenjena po vsem svetu. Njeno izjemno kremasto teksturo in sladek okus dobite pri podjetju Rokmar, ki proizvaja najboljšo vročo čokolado pri nas, Chocomar. Ena izmed najbolj priljubljenih vročih čokolad je zagotovo bela čokolada, ki jo najdete tudi v različnih okusih: bela standard, vanilija, Rafko in bela lešnik.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prejšnji članekUporaba prezračevalnih sistemov ima pozitivne vplive na zdravje otrok
Naslednji članekZvišali se bodo otroški dodatki, štipendije in socialna pomoč! Dvig bo vplival na določene stvari …
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.