Kotlovnica na lesno biomaso zanima tudi Srbe

Minilo je leto dni, odkar sta Občina Ivančna Gorica in Petrol odprla kotlovnico na lesno biomaso v šolskem centru Ivančna Gorica, s katero zagotavlja ogrevanje za vrtec, osnovno in srednjo šolo. Ob tej priložnosti se je v Ivančni Gorici mudil direktor Beograjskih elektrarn Goran Aleksič, ki si je skupaj s predstavniki Eltec Petrola prišel ogledat primer dobre prakse.
Direktor Beograjskih elektrarn Goran Aleksič trenutno sodeluje na Ljubljana forumu in si je v sklopu obiska želel še ogledati dobro prakso ogrevanja na biomaso, ki deluje prav v Ivančni Gorici. Obenem ga je zanimal tudi potek javno zasebnega partnerstva in rešitve na tem področju. Kot je dejal Aleksič prihaja iz ene največjih energetskih podjetij v tem delu Evrope. Podjetje, ki šteje več kot dva tisoč zaposlenih, se ukvarja še z proizvodnjo in distribucijo toplotne energije in tople sanitarne vode, transformacijo električne energije, izgradnjo in vzdrževanje toplotnih in plinskih postaj ter distribucijo naravnega plina. Letna povprečna poraba znaša 350 milijonov kubičnih metrov plina, letno pa proizvajajo 3.500.704 MWh toplotne energije. 


Skupaj z županom Dušanom Strnadom sta si kasneje ogledala še kotlovnico na biomaso in Osnovno šolo Stična. V Ivančno Gorico sta ga pripeljala predstavnika Eltec Petrol, ki je tudi upravljalec omenjene kotlovnice. Župan Strnad je zadovoljen, da je gospod Aleksič, ki vodi neprimerno večje projekte, prišel ravno v Ivančno Gorico pogledat primer dobre prakse. Zadovoljstvo je izrazil tudi glede kotlovnice, s katero šoli in vrtec zaenkrat nimajo težav, obenem pa se zadnje leto ogreva bistveno ceneje, kot so ogrevali prej. 

Naj omenimo, da dobro sodelovanje s partnerjem Eltec Petrol zagotovo še ni končano, saj se v centru Ivančne Gorice predvideva gradnja podobne kotlovnice za ogrevanje novogradenj na tem območju.


Vir: MojaObčina Avtor: Gašper Stopar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.