Koliko ptic pogine zaradi največje sončne elektrarne na svetu?

Največja sončna elektrarna na svetu Ivanpah Solar Electric Generating System je uradno začela poslovati prejšnji mesec, vendar pa vsi okoljevarstveniki nad tem niso pretirano navdušeni, saj naj bi bila elektrarna odgovorna za pogin številnih ptic.

Elektrarna ima več kot 350.000 koncentratorjev sončne energije in se razširja več kot 8 kvadratnih kilometrov površine. Elektrika se proizvaja tako, da se voda na vrhu stolpov, s pomočjo sonca, spremeni v paro. Ta neverjetna količina sončne energije pe ne proizvaja le elektrike, temveč naj bi bila kriva tudi za poginjanje ptice, ki letijo okoli stolpa.


To je pravzaprav že dlje časa znan stranski učinek te vrste sončnih elektrarn. V bližini stolpa so bile izmerjene temperature vse do 537 stopinj Celzija, številni koncentratorji sončne energije pa zgleda, da ptice spominjajo na odsev jezera, kar seveda vse vodi v pogin številnih ptic.

Vendar pa vse ni tako kritično. Zadnje raziskave kažejo, da pogine pravzaprav le zelo majhno število ptic. Približno 11 ptic na mesec naj bi bile žrtev največje sončne elektrarne. Po mnenju Komisije za energijo v Kaliforniji je pogin takega števila ptic zanemarljiva škoda, v primerjavi s tem, da elektrarna proizvaja obnovljivo energijo za 140.000 domov. Pogin enajstih ptic na mesec naj bi bilo povsem neprimerljivo s 300-imi milijoni ptic, ki jih vsako leto pogine z zaletavanjem v stavbe. Tudi vetrne elektrarne so pticam dosti bolj nevarne, saj jih pobijejo vsako leto okoli 10.000.
 
Investitorji v največjo sončno elektrarno na svetu so tako z raziskavami dokazali, da je skrb okoljevarstvenikov odveč. Proizvaja se ogromno obnovljive energije, pogin ptic na ta račun pa je zanemarljiv. Treba je omeniti, da elektrarne na premog živalim še bolj škodujejo, saj toplogredni plini onesnažujejo okolje in tako uničujejo habitat vseh živali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.