Kljub gospodarski krizi Evropejci varstvu okolja pripisujejo velik pomen

V nedavni raziskavi Eurobarometer o varstvu okolja je 95 % vprašanih Evropejcev in kar 99 % Slovencev dejalo, da jim varstvo okolja osebno veliko pomeni, mnogi pa menijo, da je na tem področju mogoče storiti še več.

Velika večina ljudi je prepričana, da lahko učinkovita uporaba naravnih virov (79 %, v Sloveniji 87 %) invarstvo okolja (74 %, v Sloveniji 84 %) spodbudita gospodarsko rast, stanje okolja pa lahko podobno kot gospodarstvo podobno vpliva na kakovost njihovega življenja. Največjo zaskrbljenost povzročata onesnaženost zraka (56 %) in vode (50 %), sledita pa kopičenje odpadkov in izčrpavanje naravnih virov.

V primerjavi z zadnjo raziskavo o okolju iz leta 2011 več državljanov (75 %) trdi, da so pripravljeni kupiti okolju prijazne proizvode, čeprav so ti lahko nekoliko dražji. Velika večina jih meni (93 %), da bi morali veliki onesnaževalci popraviti škodo, ki jo povzročajo okolju, kot najučinkovitejše sredstvo pa vprašani predlagajo uvedbo višjih kazni.

Evropejci se zavedajo, da je njihova vloga pri varstvu okolja pomembna. Med okolju prijaznimi ukrepi se najpogosteje odločajo za ločevanje odpadkov za recikliranje (72 %) ter zmanjšanje porabe energije (52 %) in vode (37 %). Prav tako večina Evropejcev podpira evropsko okoljsko zakonodajo ter ukrepanje na ravni EU.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.