Kitajska bo prepovedala gradnjo novih termoelektrarn na premog

Kot del svojega načrta za boj proti onesnaževanju in spodbujanju obnovljivih virov energije, je kitajska vlada napovedala prepoved gradnje novih termoelektrarn na premog v delih Pekinga, Šanghaja in Guangzhou. Vlada upa, da bo pomanjkanje energije nadomestila z jedrsko energijo, zemeljskim plinom in obnovljivi viri energije.

Vendar je treba omeniti, da medtem ko Kitajska poskuša zmanjšati odstotek energije, ki se proizvede s premogom (ta je med vsemi energetskimi viri največji onesnaževalec okolja), se bo v naslednjih letih količina premoga v absolutnem smislu le še povečala, saj potrebe po energiji na Kitajskem stalno naraščajo. Teh potreb Kitajska ne more nadomestiti z obnovljivimi viri energije, čeprav se izredno trudi v tej smeri – načrt kitajske vlade je namreč zmanjšati smog in emisije za 25 odstotkov v Pekingu in najmanj za 10 odstotkov na nacionalni ravni.

Prepoved izdelave novih škodljivih termoelektrarn na premog je tako del vladnega načrta za očiščenje Kitajske. V zadnjih nekaj mesecih je Kitajska sprejela številne direktive in pravne usmeritve za zmanjšanje škodljivih emisij v njihovi državi. Vložila je tudi 65,1 milijard dolarjev (približno 49 milijard evrov) v projekte obnovljive energije. Vendar se je potrebno vprašati, ali ni morda vse to že malo prepozno, saj je Kitajska danes ena najbolj onesnaženih držav na svetu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.