Iz alg do surove nafte v manj kot eni uri!

Znanstveniki iz ameriškega Oddelka za Energijo na severozahodnem Nacionalnem laboratoriju Tihem pravijo, da so naravni proces tvorjenja surove nafte, ki sicer traja milijon let, skrajšali na eno uro!

Inženirji so ustvarili kemični proces, kjer se proizvodnja surove nafte začne nekaj minut po tem, ko je v stiku z algami. Reakcija ni samo hitra, temveč obenem proizvaja tudi fosfor, ki ga je mogoče reciklirati in uporabiti za rast novih alg.

 

Medtem ko alge že dolgo veljajo kot potencialni vir biogoriva, pa znanstveniki iz ameriškega Oddelka za Energijo na severozahodnem Nacionalnem laboratoriju Tihem pravijo, da so ta proces bistveno pospešili z uporabo kemičnega reaktorja. V reaktor zlijejo zgoščene mokre alge, skupaj s kemično spojino, ki pri teh algah pospeši nastajanje surove nafte. Nato se v reaktorju začne proces hidrotermalnega utekočinjenja (“hydrothermal liquefaction”). Po dušenje pri 350 stopinjah Celzija in tlaku približno 30 barov, se po manj kot eni uri, začne iz reaktorja izločati surova nafta skupaj s stranskim produktom fosforjem.

 

“To je nekako tako kot uporaba lonca na zvišan pritisk, samo da sta tako tlak kot temperatura, ki ju pri tem procesu uporabljamo bistveno višji. Na ta način smo posnemali proces tvorjenja surove nafte, ki se dogaja v zemlji, le da to počnemo veliko, veliko hitreje,” je povedal Douglas Elliott, znanstvenik, ki je vodil raziskavo. 

 

Znanstveniki menijo, da se bo tako pridelana surova nafta lahko pretvorila v različna goriva za letalstvo ter bencin ali nafto za vožnjo z avtomobili.

S takimi procesi pridelave nafti vsekakor dnevi še niso šteti in zelo možno je, da bo ta vrsta goriva še vedno prevladovala na zemlji tudi čez 100 let.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.