Indijsko letališče, ki se 100% napaja s sončno energijo

Obnovljiva energija je dosegla nove višave, saj je Mednarodno letališče Cochin v Indiji pred kratkim postalo prvo »sončno« letališče na svetu. Na objekt je namreč nameščenih 46.150 fotonapetostnih panelov, ki ustvarjajo med 50.000 do 60.000 kWh električne energije vsak dan. To pomeni, da je letališče v celoti energijsko nevtralno in kot tako prvo na svetu.


Prve fotonapetostne panele so namestili že leta 2013, danes pa so praktično vse strehe letališča prekrite s fotonapetostnimi paneli, prav tako pa tudi več kot 18 hektarjev tovornih prostorov. Najnovejši dodatek je tudi 12 megavatna sončna elektrarna, ki je bila ravnokar zgrajena.


Projekt je izvedla družba Emvee Photovoltaic Power Pvt. Celotno letališče je opremljeno s SCADA sistemom, ki omogoča daljinski nadzor naprav. Celoten sistem je bil narejen z idejo po varčevanju  – v naslednjih 25 letih bo letališče, na račun prehoda od premoga na sončno energijo, zmanjšalo izpuste za kar 300.000 ton ogljikovega dioksida! Enak učinek, kot da bi posadili tri milijone dreves.

 

Nadgradnja letališča je vsekakor navdušujoč projekt za prihodnost in upajmo, da se bodo po Indiji zgledovale tudi druge države.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.