V enem dnevu do 3D tiskane hiše za samo 4.000 €

Na svetu veliko ljudi potrebuje primerno stanovanje. Podjetji ICON in New Story, razvijata tehnologijo za 3D tiskanje stanovanja – hišice velikosti med 55 in 75 kvadratnimi metri, ki bi bila cenovno ugodna in bi stala okrog 4.000 evrov. Podjetji sta pridobili prvo gradbeno dovoljenje za gradnjo oziroma 3D tiskanje take hiše v Ameriki.

Hiša bo zgrajena v mestu Austin v Texasu. Za izdelavo hiše je podjetje ICON razvilo mobilni 3D tiskalnik imenovan Vulcan, ki lahko deluje tudi tam kjer so manjše možnosti oskrbe z vodo in energijo, ki je potrebna za gradnjo.

Tehnologija 3D tiskanja hiš ponuja veliko prednosti. Mednje sodi hitrost gradnje, skoraj nič odpadkov pri gradnji. Toplotni ovoj tako grajene stavbe je skoraj brez toplotnih mostov, kar je zelo ugodno tudi glede rabe energije. Sama tehnologija gradnje omogoča veliko arhitekturnih rešitev, kar omogoča kupcu individualne rešitve ob sprejemljivi ceni.

Tehnologija poenostavlja gradnjo, saj se stena ustvarja z brizganjem malte s prenosnim 3D tiskalnikom ustreznih dimenzij. Potrebno je manj časa in manj delavcev, zato je gradnja občutno cenejša.

Tako zgrajen objekt je trden in bo imel življenjsko dobo primerno objektom grajenim iz betona. Podjetje New Story načrtuje gradnjo takih stanovanj v Salvdorju, trenutno pa še zbira sredstva. Načrtuje, da bi se prve družine lahko vselile leta 2019.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.