Hotel Bohinj se pokloni okolici in oživi v utripu lokalnosti

Hotel Bohinj je zaživel v objemu gora in jezera (Foto: Žiga Intihar)
Hotel Bohinj je zaživel v objemu gora in jezera (Foto: Žiga Intihar)

Hotel Bohinj je novo poglavje bohinjskega turizma. Investitor in upravitelj hotela Damian Merlak se je skupaj z Juretom Repanškom odločil za popolno sanacijo in prenovo obstoječega hotela. Na vzpetini Ribčevega Laza omogoča čudovit razgled na jezero in okoliške hribe. Hotel Bohinj je julija odprl svoja vrata in že navdušil svoje prve goste. Kako je potekala obnova in kaj ponuja novi Hotel Bohinj?

Prenova Hotela Bohinj je potekala med epidemijo

Marca 2019 je kriptomilijonar Damian Merlak kupil štiri bohinjske hotele in navdušil javnost. Razpadajoči hoteli bodo dobili novo podobo, so si bili enotni lokalni prebivalci in oboževalci slovenskega turizma. Direktor družbe Alpinia Jure Repanšek, ki vodi projekte Damiana Merlaka, je že takrat pojasnil, da bo prenova večja kot so napovedovali. Hotel Bohinj je bil v slabem stanju, zato je sledila celovita sanacija in obnova. Začetnega zagona ni ustavila niti epidemija, ki jim je dala dovolj miru za obnovo, nekdaj eminentnega hotela. Podjetje Alpinia je poleg hotela Bohinj zadolženo tudi za obnovo Hotela Zlatorog, Ski Hotela Vogel in apartmajev Triglav. Glavna želja je povrniti ugled in sloves kraja ter ga ponovno postaviti na turistični in nočitveni zemljevid. Z navdušenostjo pa pričakujemo odprtje prenovljenega Hotela Zlatorog, ki bo njihovih največji in najbolj odmeven projekt.

Les pričara občutek domačnosti zunaj in znotraj

Zaradi stanja obstoječega hotela so se odgovorni odločili za popolno prenovo. Ostalo je le nekaj elementov, med njimi velikost in kvalitetni deli konstrukcije. Kljub temu pa je bilo treba objekt protipotresno in statično ojačati. Celota elementov je oblečena v les, kar da fasadi in notranjost pravi pridih domačnosti. Dozidave nadstreškov, avle in zimskega vrta so poudarile prepoznavnost predhodnega hotela. Izjemna zunanjost je že po prihodu na parkirišče jasna napoved za visoka pričakovanja glede notranjosti. Več o notranjosti nekoliko kasneje.

Ogromno prednosti prinaša energetska sanacija hotela, ki je bila opravljena v skladu Pravilnika o učinkoviti rabi energije. Poznavalci vedo, kako zelo zahteven je ta pravilnik, ki pa ga hotel Bohinj enostavno preseže. Vir toplote so geosonde toplotnih črpalk, v sobah pa je za ogrevanje poskrbljeno s talnim ogrevanjem, za hlajenje pa s pomočjo konvektorjev in klimatskih naprav. Hotel ima svoj centralni nadzor s katerim se regulira ogrevanje in hlajenje. Energetske obnove pa ni konec tu, saj je elektrika zasnovana ekološko in z mislijo na okolico. Varčna LED tehnologija, katere luči delujejo preko senzorjev. Vsa oprema se nahaja v najnižjih porabnih razredih in je načrtno zasnovana dokaj intimno. Zaradi lokacije hotela Bohinj je bilo veliko načrtovanja namenjenega varovanju biodiverzitete in sobivanju z nočnimi organizmi.

Hotel Bohinj sestavlja 69 sob oblečenih v svetli macesen. Stik s hribovito okolico oriše silhueta Triglava, ki je vidna na steni sobe. Večina sob ima svoje balkone, ki omogočajo čudovit razgled na okolico Bohinjskega jezera. Sobe so povečini dvoposteljne, nekatere omogočajo tudi tretje ležišče, spet druge prinašajo možnost združitve z drugimi sobami. V najvišjem nadstropju pa najdemo tudi sobo Superior z masažno kadjo.

Pripadnost lokalni skupnosti in poklon Bohinju

Skupni prostori hotela obsegajo sprejemno avlo, konferenčno sobo, restavracijo, kmečko sobo, wellnes (z zunanjim bazenom), klub in obširen vrt z ognjiščem. Skoraj vsi skupni prostori so prav tako pretežno obdani z macesnom, kar daje hotelu občutek enakosti. Vsaka podrobnost hotela je načrtovana do potankosti. Dvovišinska avla daje s spuščenim in razgibanim strop občutek kapnikov, ki se nahajajo v okoliških jamah gora. Hodniki hotela predstavljajo sprehod po lesenem kozolcu oziroma toplarju, ki je najden v tramih narisanih na stenah. Sleheren delček hotela navdaja z občutkom pripadanja temu kraju in lokalnem življenju.

Prav slednja pripadnost okolju je tisto, kar postane jasno že po dnevu bivanja v hotelu. V nekaterih elementih je morda jasno, da je hotel namenjen mlajšim, a se spet v drugem trenutku priljubi starejšim generacijam. Gre za moderen hotel, ki spoštuje predhodnike in svojo okolico. Ponudba sloni na lokalnosti in izpolnjevanju želj vsakega gosta. Lahko gre za kratek oddih ali daljše počitnice, v Hotelu Bohinj je za to poskrbljeno. In tu nastopi osebje, ki hotel z že tako visokega nivoja postavi še višje.

Hotel Bohinj je čudovita pridobitev Bohinja in Slovenije, ki nakazuje smer v katero bi morali iti hoteli. Vse od videza do ponudbe. Celotna predstavitev sloni na tradicionalnosti in lokalnemu utripu. Skupaj z okolico gre za hotel, ki bo še dolgo priljubljen bo, oziroma je že vpisan v zgodovino.

Prejšnji članekIzjemni triki z mikrovalovno pečico, ki jih lahko obvlada vsak
Naslednji članekKako se izogniti toplotnim mostovom?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.