Hiša na Krasu: stara zasnova za moderni čas

Sredi apnenčastega Krasa se je nedavno zaključil projekt moderne kraške hiše, ki se arhitekturno zgleduje po tradicionalnih majhnih kompaktnih hišah, značilnih za to pokrajino. Projekt je delo biroja Dekleva Gregorič Arhitekti.

Enodružinska hiša, ki na novo definira tradicionalno kamnito kraško hišo in razvija koncept proto-hiše kot kompaktnega, kamnitega objekta s strmo streho, urejenega za sodoben način življenja na kraškem podeželju. Hiša je zasnovana kot monolitni prostor, v katerega sta vstavljena dva lesena volumnoma, ki sta povezana z vmesnim prehodom.

 

Pritličje deluje predvsem kot javni ali pol-javni prostor s številnimi pogledi na krajino, zgornje nadstropje pa je zelo zasebno s pogledom na nebo. Prostor je razdeljen na dva vgrajena lesena volumna, ki v pritličju vsebujeta kuhinjo z jedilnico in kopalnico, ter v zgornjem nadstropju spalnico in otroško sobo. Konceptualno omogoča hiša, da vsak od lesenih vložkov deluje kot samostojni prostor. Most, ki povezuje oba dela, služi kot igralnica.


Kompaktna kraška hiša se hkrati sklicuje na tradicionalno arhitekturo, medtem ko uvaja sodobno interpretacijo s čistimi linijami in minimalistično paleto materialov. Teksture, barve, materiali in strmi nagib strehe se povezuje s sodobno tehnološko iznajdljivostjo. Materialno neločljiva povezava med fasado in streho pa namiguje na podobo tradicionalne kraške vasi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.