Greenpeace: Energetski k̶o̶n̶c̶e̶p̶t̶ dremež Slovenije

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog Energetskega koncepta Slovenije (EKS), ki bi naj podal usmeritev in vizijo energetske politike Slovenije do leta 2030, z ozirom na leto 2050. Javna obravnava dokumenta bo potekala do 15. januarja 2018.

Katja Huš, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji, je dokument (EKS – povezava) komentirala:

“Kakšna vizija je leporečiti o opuščanju fosilnih goriv in pustiti TEŠ-u kuriti premog do sredine stoletja (2054!)? Kakšna usmeritev do leta 2030 si ne upa zastaviti niti enega cilja in bi postavljala sončne in vetrne elektrarne šele po letu 2030? To ni vizija, to ni usmeritev, to so prazne besede, to je izogibanje politični odgovornosti in prelaganje vseh težkih, a nujnih odločitev, na večni jutri. Minister Gašperšič in premier dr. Miro Cerar želita nadaljevati z zimskim spancem in prepustiti svoje delo tistim, ki bodo v vladi čez 15 let. V času, ko Slovenija okreva po ekstremni suši, svet pa drvi v temen podnebni scenarij, bi moral biti pravočasen prehod iz fosilnih goriv na obnovljive vire prioriteta vsake vlade. Zavoljo pomiritve premogovnih in jedrskih velikanov pa to Ministrstvo in Vlada dr. Mira Cerarja, energetski prehod prestavljata v nedogled in nas izpostavljata vse večjim okoljskim, zdravstvenim in socialnim tveganjem, ki izvirajo iz brezobzirnega kurjenja premoga, nafte in plina.”

Slovenija je ratificirala t.i. Pariški podnebni sporazum, v katerem smo se zavezali cilju zajeziti dvig globalne temperature precej pod 2 °C ter prizadevanju za omejitev dviga na 1.5 °C v primerjavi s predindustrijsko dobo. V luči podnebnih sprememb je premog fosilno gorivo, ki ga moramo najprej opustiti. Prve analize cilja 1.5 °C” kažejo, da bomo morali v evropskih državah v naslednjem desetletju izvesti hitro energetsko tranzicijo in popolno opustitev rabe premoga v energetske namene v EU doseči do leta 2030 [1].

Do nedavnega smo v osnutkih EKS lahko videli zapisan cilj 27 % delež obnovljivih virov energije (OVE) do leta 2030 – kopija EU cilja, ki bi že sicer v Sloveniji pomenil zgolj 2 % dvig OVE deleža v naslednjem desetletju. V preteklem tednu je Odbor Evropskega parlamenta za energetiko podprl zavezujoč cilj doseči najmanj 35 % deleža OVE v EU do leta 2030 [2].

Pod okriljem globalnega podnebnega gibanja Break free je v marcu 2017 več kot 70 civilnodružbenih organizacij (SVIZ, Visokošolski sindikat, Sindikat Mladi plus, Študentsko društvo Iskra, Greenpeace, Društvo pljučnih bolnikov Slovenije…) in več kot 5300 posameznikov predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja, pozvalo, dazagotovi pravočasen, odgovoren in pravičen prehod s fosilnih virov na sistem, temelječ na energetskih prihrankih, učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije [3].

 

Katja Huš, Greenpeace CEE v Sloveniji, katja.hus@greenpeace.org , +386 40 981 621

[1] Climate analytics (2016) Paris Agreement has put a date on the end of coal-fired power, Climate analytics (2017)  Coal phase-out in the European Union.

[2] ITRE (28.11.2017) Cleaner energy: new binding targets for energy efficiency and use of renewables.

[3] Greenpeace (29. marec 2017): Podnebni shod – budnica Vladi RS.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.