Evropski projekt: Optimizacija anaerobne presnove

VTT Tehnološko raziskovalni center Finske koordinira nov evropski projekt, ki se osredotoča na preučevanje anaerobne presnove organskih odpadkov. Proces anaerobne presnove se lahko uporabi za proizvodnjo bioplina in za proizvodnjo nestabilnih maščobnih kislin, ki imajo še večjo vrednost kot bioplin. Nestabilne maščobne kisline se lahko namreč pretvorijo v bio-surovine, ki lahko nadomeščajo naftni derivat v izdelkih in tako lahko izdelamo produkt kot je bio-plastika.

Med procesom anaerobnega gnitja, ki vsebuje štiri osnovne korake, se organska snov, s pomočjo bakterij, razgradi v bioplin. Skrben nadzor nad procesom gnitja je ključnega pomena, saj je ravno od tega postopka odvisna učinkovitost proizvodnje bioplina. Finski raziskovalni center se osredotoča ravno na nadzor gnitja – če bodo izboljšali kontrolo nad tem procesom, bo učinkovitost pridobivanja bioplina bistveno boljša. Hkrati bodo lahko z novim procesom pridobili tudi več nestabilnih maščobnih kislin. Novi postopek bo tako hitrejši, bolj varen, zanesljiv in predvsem bolj učinkovit.


Anaerobno gnitje bioloških odpadkov ima tudi velik pomen za čisto okolje in zeleno energijo, saj odpadki po izvedenem postopku sproščajo manj smradu, vsebujejo maj pesticidov in kislin, emisije v okolje pa so praktično zanemarljive.


Proračun raziskovalne skupine in projekta je 1.150.000 evrov. Partnerji, ki sodelujejo v projektu so: Attero (Nizozemska), Optomeasures (Francija), Rikola (Finska), MTT Multantiv (Finska), MSI (Španija), Maris projekti (Nizozemska), VTT Technical Research Centre of Finland (Finska), TUDelft (Nizozemska) in CEIT (Španija).

 

Verjamemo, da bo projekt uspešen in da bo v prihodnosti še večji del energije proizveden s pomočjo naravnih ekološko-čistih postopkov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.