Evropska Unija in Kitajska sta dosegli sporazum glede solarnih panel

Evropska Komisija je v sporočila, da je dosegla sporazumno rešitev s Pekingom glede uvoza kitajskih sončnih kolektorjev.

Obe strani sta se dogovorili za minimalno ceno sončnih plošč je povedal evropski komisar za trgovino Karel De Gucht. Pod to ceno Kitajska ne bo smela izvažati v Evropo.

Vir spora je seveda bil v protidampinških dajatvah na uvoz, ki jih je uvedla Evropska Komisija. Le na ta način je bilo namreč mogoče regulirati nizke cene kitajskih izdelkov, ki bi popolnoma obubožale evropske proizvajalce. Nizke kitajske cene so namreč predstavljale nelojalno konkurenco.


Kitajska še vedno ostaja največji svetovni proizvajalec solarnih panelov. V letu 2011 je izvoz teh produktov v Evropo znašal kar 21 bilijonov evrov.

Po tednih intenzivnih pogovorov, vam sporočam, da sem zadovoljen s cenovno ponudbo izvoznikov sončnih plošč s Kitajske,” je dejal De Gucht v soboto. “To je sporazumna rešitev, ki sta jo iskali tako EU kot Kitajska.
Dodal je še, da bo sporazum “vodil do novega ravnotežja na trgu s trajnimi cenami.

Junija je EU obtožila Kitajsko o dampinških” cenah sončnih kolektorjev v Evropi – s temi cenami je Kitajska poskušala zavzeti tržni delež in odpraviti konkurenco. Zato je Evropska Komisija naložila uvozne dajatve na kitajske solarne panele v višini do 47,6 odstotkov. Kitajska je zato napovedala ostre protiukrepe na področju dragih vin in kvalitetnih avtomobilov. 


Sporazum je tako končno dosežen. Evropska Unija in Kitajska sta z njim zadovoljni, vprašanje pa kako se bodo na to odzvali evropski ponudniki solarnih proizvodov?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.