Dubajski nebotičnik bo postavljal nove rekorde

Nebotičnik v Dubaju bo v obliki ščipalke za obešanje perila
Nebotičnik v Dubaju bo v obliki ščipalke za obešanje perila

Rekordnih nebotičnikov sredi Dubaja smo že vajeni, a ta je nekaj drugačnega. Izraelski umetnik Zygo je s svojo ekipo predstavil načrte za novi nebotičnik z imenom Clothespin Tower. Že v imenu lahko vidimo, da bo šlo za povezavo s ščipalko za obešanje perila (clothespin op.p.) in to slike dodatno potrjujejo. 170 metrov visoka in 50-nadstopna zgradba bo v obliki ščipalke za perilo, ki bo simbolizirala harmonijo dveh držav in ljudstev.

Največje umetniško delo na svetu

Izraelski umetnik Zygo je svoj novi nebotičnik opisal ne le kot zgradbo, temveč največjo umetnost na svetu. Nebotičnik s 50 nadstopji bo prva konceptualna zgradba, ki bo vsakdanjo stvar oziroma ščipalko, spremenila v simbol ljubezni in enotnosti. Če za trenutek ostanemo pri simbolnosti, bosta dela ščipalke, ki se združita skupaj, predstavljala državi ZAE (Združeni Arabski Emirati) in Izrael ter njuno sodelovanje. Po drugi strani pa si umetnik želi, da bi postali ljudje aktiven del umetnosti in njegovega projekta ter se tako znebili občutka opazovalcev.

Clothespin Tower bo zaživel po letu 2023
Clothespin Tower bo zaživel po letu 2023

Ena stran zgradbe bo namenjena poslovno-stanovanjski funkciji, druga pa bo predstavljala luksuzni hotel s približno 1200 sobami. Tristo sob bo deležnih zelo visokega luksuza, preostale pa bodo zgolj »luksuzne«. V sklopu zgradbe se napovedujejo tudi nakupovalni center, razgledna terasa, restavracije, fitnes, wellnes, galerije in razstavni prostor.

Nebotičnik bo z gradnjo začel v letu 2023. Umetnik in njegova ekipa pa so že sporočili, da si želijo podobne umetnine postaviti tudi na drugih koncih svetu. Največkrat se v njihovih načrtih pojavljata Kitajska in Evropa.

Okolica nebotičnika bo sledila slogu same zgradbe in ponujala vrhunsko umetniško arhitekturo
Okolica nebotičnika bo sledila slogu same zgradbe in ponujala vrhunsko umetniško arhitekturo
VIRclothespintower.com
Prejšnji članekVsak Slovenec letno zavrže 12,3 kg oblačil
Naslednji članekNovost na področju električnih avtomobilov: baterija napolnjena v petih minutah
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.