Google: Droni na sončno energijo bodo omogočali internetni dostop v državah tretjega sveta

Google je eden največjih tehnoloških gigantov. A praktično vsa njihova dejavnost se nanaša na internet in internetno tehnologijo, zato jim je seveda v interesu, da je internet čim bolj razširjen po celem svetu. Njihov naslednji korak je zato omogočanje interneta v državah tretjega sveta s pomočjo letečih robotov na sončno energijo.

Za potrebe širjenje interneta v države tretjega sveta so zato zakupili delnice podjetja Titan Aerospace, katerega cilj je omogočiti internetno povezavo v krajih, kjer ni omrežja. To nameravajo storiti z letečimi droni (brezpilotnimi manjšimi letali), ki delujejo na sončno energijo in omogočajo internetni dostop krajem brez omrežja. Za ta namen bodo imeli na sebi pritrjene oddajnike internetnega signala.

Brezpilotni droni bodo v celoti delovali na osnovi sončne energije. Zato bodo imeli na krilih številne sončne celice, ki bodo proizvajale potrebno energijo za stalno delovanje letala – to torej ne bo potrebovalo nikakršnega goriva. V zraku pa bodo lahko zdržala do pet let brez potrebe po servisiranju.

Google trdi, da bodo droni uporabljeni le za dobro – torej za internetno in komunikacijsko povezanost ljudi, skeptiki pa že svarijo, da bo lahko Google z letečimi letali kršil zasebnost in pridobival podatke o ljudeh. Nekateri celo namigujejo, da bo na ta način ameriška vojska lahko pridobivala informacije o državah tretjega sveta. Vsekakor pa bodo navadni ljudje na oddaljenih lokacijah v državah tretjega sveta, še kako veseli tega, da bodo končno dobili internetno povezavo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.