Do energije s pomočjo oceanskih valov

Novi izumi na področju obnovljivih virov energije nas stalno presenečajo. Z uporabo novih tehnologij bodo oceanske države lahko pridobivale energijo s pomočjo oceanskih valov.

To do sedaj ni bilo mogoče, saj praktično vsa obstoječa hidro-tehnologija zahteva enakomeren tok vode v isti smeri – kar ni značilno za valove. Izumitelj Sam Etherington je nedavno izumil napravo, ki je sposobna proizvajati energijo ne glede na to, v katero smer se premika voda. Njegov cevni izum uporablja dolgo verigo ohlapno povezanih zaprtih cilnidrov, ki ustvarjajo energijo ob gibanju verige – torej ne glede na to iz katere smeri prihaja tok vode in v katero smer se gibljejo bati s cilindri.


Cilindri se gibljejo in premikajo ob vsakem valu. Premikanje bata in cilindra ustvarja tlak, ki se shranjuje v akumulatorjih in nato spusti v hidravlični motor. Etherington je dobil navdih za napravo, ko je surfal na britanski obali Cumbria in opazil, da se valovi le redko premikajo na predvidljiv način.

Prvi rezultati testov izredno presenetljivi. Glede na to, da je bil Etheringtonov prototip ustvarjen za le slabih 2.500 evrov (ali 2.000 funtov) lahko rečemo, da je to kar velik uspeh.


Video prikazuje delovanje prototipa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.