Delavnica: Vpeljava inovativnih orodij in procesov za načrtovanje energetske prenove stavb na ravni okrožij

Gradbeni inštitut ZRMK in LEAG bosta v Mestni knjižnici Kranj, Gregorčičeva ulica 1, Kranj, v četrtek, 3. marca 2016, od 9:00 do 13:30 v dvorani knjižnice, 1. nadstropje, gostila mednarodno delavnico na temo vpeljave inovativnih orodij in procesov za načrtovanje energetske prenove stavb na ravni mestnih okrožij ali naselij.

Projekt H2020 MODER razvija model celostnega pristopa k učinkoviti energetski prenovi stavb na nivoju okrožja. V predvidenem modelu imajo inženirska podjetja, energetski menedžerji in svetovalci vlogo koordinatorja, ki spodbuja lastnike pri pričetku izvajanja skupnih projektov s pomočjo novo razvitih orodij za celostno, energetsko in ekonomsko učinkovito načrtovanje na območju okrožij oziroma sosesk. Vizija projekta je razviti stroškovno in energetsko učinkovito ter uporabniku prijazno prenovo stavb kot del celotnega energetskega sistema. Pri tem bodo nova orodja omogočala sistem načrtovanja v zgodnjih fazah s primerjavo različnih alternativ sistemov oskrbe z energijo ob sočasni prenovi stavb na območju okrožij. Projekt MODER bo, z večjo vključenostjo lastnikov in uporabnikov pri sodelovanju in sprejemanju odločitev, spodbujal doseganje prihrankov energije in stroškov.

Delavnica je prva v vrsti načrtovanih dogodkov, na katerih želimo idejo celovite obravnave energetske prenove okrožij podrobneje predstaviti ključnim deležnikom. Prikazali bomo tuje primere dobre prakse celovite energijske prenove stavb na ravni okrožja, orodja za načrtovanje, kot tudi domače izkušnje z dinamičnim modeliranjem stavbnega fonda in študijski primer iz Kranja. Na delavnici bodo prisotni tudi vsi tuji konzorcijski partnerji, kar je gotovo dobra priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj.

Projekt H2020 MODER se bo izvajal v obdobju 3 let (2015-2018) ob sodelovanju 10 partnerjev iz 6 evropskih držav. V projekt so vključena inženirska podjetja SWECO, REM, Ertex Solar, industrija in raziskovalni inštituti, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme in elektronskih rešitev Siemens, VTT, Fraunhofer ter drugi partnerji, ki se ukvarjajo z učinkovito rabo energije v stavbah ter s trajnostno oskrbo z energije. Slovenijo v projektu zastopata dva partnerja: Gradbeni inštitut ZRMK (GI ZRMK) in Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), ko bosta sodelovala pri razvoju orodij in pristopov za načrtovanje prenove sosesk s trajnostno oskrbo z energijo ter pri pilotni uporabi orodij na izbranem območju (Kranj). (Več na www.moderproject.eu.).

Prijave sprejemamo do torka, 1. marca 2016, preko spleta (tukaj); morebitne dodatne informacije dobite na telefonski številki 05 99 24 974 oz. na elektronskem naslovu tadeja.vodnik@leag.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.