Danska ukinja pridobivanje energije iz premoga

Danska je naredila drzno potezo prejšnji teden, ko je naznanila, da bo v naslednjih desetih letih popolnoma odpravila premog za svoje energijske potrebe. Če ji to res uspe, lahko Danska postane vodilna na svetu na področju pridobivanja obnovljive energije.

Podnebno-energetski minister Danske Rasmus Peterson je povedal: “Naročil sem svoji pisarni naj preuči, kaj je mogoče storiti, da se ustavi kurjenje premoga v naslednjih desetih letih. Odgovori so bili spodbudni. Čeprav še vedno ne vem ali bo to res mogoče pa si bom prizadeval, da nam to uspe.”


Premog trenutno zagotavlja skoraj 20 odstotkov proizvodne energije Danske. Vendar pa se v zadnjih letih postopoma opušča, nadomeščajo pa ga obnovljivi viri energije (predvsem vetrna energija in energija pridobljena iz biomase). Premog drži prestol kot glavni vir energije na svetu zato, ker je še vedno najcenejša oblika pridobivanja energije. Vendar pa Peterson opozarja, da je cena onesnaževanja okolja vse prej kot poceni in da se na dolgi rok države ne bi smele odločati za najcenejšo možnost.

 

Delovna skupina, ki bo preučila možnosti uresničitve tega cilja na Danskem, je že začela z delom. Peterson verjame, da jim bo uspelo. Vendar pa to ni edina zelena iniciativna na Danskem. Njihov glavni energetski cilj je do leta 2050 doseči 100-odstotno odvisnost le in samo od obnovljivih virov energije, obenem pa tudi za 40 % zmanjšati emisije toplogrednih plinov do leta 2020.


Upamo, da jim bo uspelo, obenem pa si želimo, da bi si čim več držav po svetu zastavljalo (in dejansko tudi uresničevalo) tako plemenite energetske cilje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.