Constuctive Alps 2017 – potujoča razstava trenutno v Mariboru

Hiša arhitekture Maribor od 14.1.2019 do 31.1.2019 gosti mednarodno potujočo razstavo Constructive Alps 2017, na kateri je predstavljenih nekaj najboljših projektov za trajnostno prenovo stavb in gradnjo na območju Alp, ki so bili že nagrajeni. Med temi je osnovna šola, planinska koča, sodišče, celo mrliška vežica. Na potujoči razstavi, kjer je predstavljenih 30 projektov, si lahko ogledate tudi slovenska arhitekturna projekta – zimsko sobo na Kaninu in prenovo domačije Vrlovčnih v Solčavi.
Zasebna gospodinjstva na območju Alp porabijo toliko energije kot celoten prometni sektor. Toliko energije je porabljene predvsem zaradi starih in slabo izoliranih stavb. Ključ za varstvo okolja in posledično bolj kakovostno, zdravo življenje tistih, ki prebivajo v alpskem svetu ali ga obiskujejo, je v prenovi stavb na teh področjih tako, da postanejo energetsko učinkovite.

Nagradni natečaj za najboljše arhitekturne projekte v tem segmentu predstavlja prispevek k uresničevanju Alpske konvencije. Gre za mednarodno pogodbo o trajnostnem razvoju alpskega prostora, katere podpisnice so Avstrija, Francija, Italija, Lihtenštajn, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica. Poleg ohranjanja naravne dediščine daje konvencija velik poudarek podpori prebivalstvu na območju Alp.

Nagrada je bila prvič podeljena med slovenskim predsedovanjem Alpski konvenciji, leta 2011. Na drugem razpisu, leta 2013, je 3. nagrado prejel slovenski projekt Center Rinka iz Solčave, na tretjem razpisu v letu 2015 pa sta bila v ožji izbor uvrščena Mladinski hotel Punkl (Ravne na Koroškem) in prenova objektov na planini Laška Seč nad Tolminom. Slednji projekt je prejel tudi priznanje. V zadnjem razpisu sta bila v ožji izbor uvrščena slovenska projekta Zimska soba na Kaninu in prenova domačije Vrlovčnik v Solčavi, ki ju je mogoče videti na razstavi med 14. in 31. 1. 2019.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.