Cene avtoplina se bodo znižale!

Ko slišimo za pocenitev fosilnih goriv in ostalih virov energije, je to vsekakor dobra novica. Tokrat se bodo veselili vsi tisti, ki se ogrevate ali vozite na plin.

Butan plin je namreč napovedal drastično pocenitev plina. Utekočinjeni naftni plin (UNP) namenjen ogrevanju se bo tako pocenil za kar osem odstotkov, avtoplin za 5,5 odstotka, plin v jeklenkah pa za pet odstotkov.

To je prvo resno znižanje cen plina v zadnjih petih letih. Pri Butan plinu pa napovedujejo, da ta pocenitev ni zadnja.

Generalni direktov Butan plina Tomaž Grm pojasnjuje: “Cene plina za ogrevanje (UNP) smo znižali za osem odstotkov, kar se ni zgodilo najmanj zadnjih deset let, saj so cene lezle le navzgor.”

V prihodnjih mesecih naj bi cene še padle. Avtoplin že danes velja za izredno konkurenčnega bencinu in dieselu, a dejstvo je, da v Sloveniji ta oblika napajanja avtomobila ni nikoli zares zaživela. Kar je pravo nasprotje Hrvaški in Italiji, kjer avtoplin vse bolj spodriva klasična pogonska goriva.

No tisti, ki se že danes v Sloveniji vozite na avtoplin boste novico vsekakor zelo dobro sprejeli. Enako pa velja tudi za tiste, ki se s plinom ogrevajo, kjer ima UNP tudi izredno močno konkurenco. Kot pove Grm: “UNP je zanimiv v dobro izoliranih hišah. Investicija je nizka, poraba majhna in zato je strošek nizek.”

Če torej še nikoli niste razmišljali o vožnji na avtoplin ali ogrevanju stanovanja na plin, je morda zdaj čas, da o tem resno razmislite.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.